Ja, inte orterna alltså men festivalerna. Nu har då tydligen Hultsfredsfestivalen gått i konkurs. Det står om det i flera tidningar (DN, DN, DN, SvD, Ex, AB, GP, SvD) I Sydsvenskan finns dessutom en vettig analys där Håkan Engström skriver att "viljan att ta risker blev mindre, utbudet blev förutsägbart och profilen suddades ut".
I Sonic skriver Pierre Hellqvist om forna tiders hultsfredsvestivaler, "Vart man än stack in sitt huvud möttes man av något nytt, något oupptäckt, något utmanande eller stimulerande". Och så var det också. Om man gör rätt så är en festival så mycket mer än bara summan av artisterna som uppträder. Det är en stämning som skapas av deltagare, nasare, matställen o.s.v. De festivaler som är riktigt bra lyckas skapa en speciell festivalstämning. Många säger att det bästa på festivalen är campingområdet. Vissa lämnar det inte ens.
I AB skriver Håkan Steen "Med tanke på vad den betytt för Hultsfredsbygden känns det ännu deppigare. Hultsfred hamnade på kartan på grund av festivalen och alla kringverksamheter." och det stämmer ju. Utan festivalen skulle väldigt få ens hört talas om Hultsfred (även om vissa verkar tro det) och man förlorar nu miljontals kronor.(DN) Hell-man räknar istället upp vad festivalen betytt för Hultsfred och listar lite intressant statistik om orten eller som han skriver "Kommunen ligger i obygden, ganska långt från närmaste större stad, befinner sig i en av landets största kommunikationsskuggor, och saknar helt kust. Det är inte lätt att hitta orsaker att besöka Hultsfred, eller ännu svårare, att hitta orsaker att flytta dit."
Flera personer anger antingen nedladdning av musik (seriöst? Hur kan det hota en festival mer än P3?) eller större konkurrens (vilket inte borde vara ett problem egentligen) som anledningen till att hultsfredsfestivalen misslyckats men jag tror problemet började redan ungefär vid mitten av 1990-talet. Då började en tilltagande popifiering av festivalen där man började jaga stora (och dyra) namn snarare än att erbjuda ett musikaliskt smörgåsbord.
Arvika har tyvärr också börjat inrikta sig mot lättsmält radiopop och förlorar därigenom sin trogna publik som istället söker sig till andra ställen. Sweden Rock verkar inte ha sådana problem utan där får man utsålt. Antagligen för att man håller sig till sitt koncept och inte sviker sin publik.
30 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar