30 juni 2011

Saabs knutar löses upp

Det börjar faktiskt se ut som om Saabs kutar börjar lossna nu. Man har betalat ut lönerna efter att man fått in pengar i förskott för ett antal bilar till Kina och man har dessutom lånat 230 miljoner kronor från Gemini-fonden vilket ger lite andrum.(SvD) Eftersom lönen betalats ut finns inte längre något konkurshot av den orsaken även om det fortfarande finns ett par räkningar kvar att betala.(DN, DN)

Nu har både General Motors och Riksgälden godkänt att Vladimir Antonov går in som ägare.(NyT) Det är bara EIB som ännu stretar emot.(SvD, SvD) Det verkar faktiskt som om regeringen kommer att ge med sig.(SvD, ttela)

Angående EIB kan det vara värt att påpeka hur EIB-lånet fungerar. Det börjar med att Saab spenderar, säg 200 miljoner, på utveckling. Sedan gå Saab till EIB och säger "Ok, nu har vi spenderat 200 miljoner på utveckling.". Då ska EIB svara med "Vad bra, här får ni låna 100 miljoner." Vad som orsakade Saabs pengakris var att EIB istället plötsligt svarade "Skiter väl vi i."

En annan knut som verkar lösas upp är affären där biltillverkaren Youngman och bilhandelskedjan Pang Da ska köpa 54% av Saab vilket skulle ge 2.2 miljarder kronor.(SvD, ttela, DN, DN)

Det finns förstås de som har fobi för kineser och tror att Saab kommer att flytta till Kina om kinesiska företag får investera i företaget precis som t.ex. Volvo redan har flyttat all tillverkning och utveckling till Kina. Nä, vänta. Det har de ju inte. Visserligen tillverkar man också i Kina man då bara för den inhemska marknaden. Naturligtvis inser man att det är viktigt för märkets image att man har utveckling och tillverkning i Europa. Även Vladimir Antonov anser att Saabs ursprung är viktigt och att Saab måste stanna där rötterna finns.(ttela) Däremot är det väl ingen större hemlighet att han gärna vill ha en monteringshall i Ryssland, precis som t.ex. BMW har, för att man då kan komma runt de höga importtullarna.

2 kommentarer:

Anders sa...

Ofattbart! En bloggare som kan se positivt på Saab och inte automatiskt falla in den vanliga kören av häcklare som helst skulle se att både Saab och annan industri lades ner.

Staffan sa...

Det beror nog på att jag inte har politiska baktankar utan skriver som bilentusiast.