14 maj 2012

När vinsnobbar skriver om öl

StoutJag kan bara beklaga att DN tydligen har anställt en ölskribent som inte gillar öl. Sanna Blomquist presenterar sig med "Jag är absolut ingen ölnörd." och redan där bör varningsklockorna börja ringa. Sedan fortsätter hon och sablar ner öl som dryck med "Öl är inte alls lika komplicerat som vin. Det finns färre parametrar. Det handlar om alkohol, beska och lite sötma." Men hallå! Det kan man ju säga om vin också, förutom beskan då som man oftast inte pratar om med vin. "Vin handlar om alkohol och sötma."

Möjligen beror det på att hon vill göra öl mer lättillgängligt men det är det ganska mycket redan. Fast att göra det så simpelt som Sanna Blomqvist vill och säga att "Öl går snabbt. Man dricker ofta direkt ur flaskan eller burken." är definitivt att gå över gränsen. Även här kan man säga samma sak om vin. "Vin går snabbt. det är bara att skruva av korken och halsa." Att hon dessutom koketterar med att "Det är så mycket runt omkring det här med vin. Du kan dekantera vinet, det är fina vinglas och ofta öppnar man en flaska vid ett festligare tillfälle." Aha, så några ölglas existerar tydligen inte i hennes världsbild.

Hennes artikel ”En stor stark, tack!” imponerar inte då hon dels avslöjar att hon dricker öl i vinglas. Alla vet väl att ölglas som regel ska ha en plan botten för att kolsyran ska släppa långsammare. Annars blir ölen fort avslagen. Att hon dessutom avslöjats med att kopiera delar av artikeln från Carlsbergs hemsida gör knappast förtroendet för hennes kunskaper större. Som en jämförelse kan man läsa Ulrika Nyström Ljung artiklar (också i DN) som Ljus lager – en svensk storsäljare och Mörk lager – högtidsfavoriten med beskrivningar som "Färgen kan variera från bärnstensfärgad till mörkbrun. I doften är humlebeska tydlig. Kakao och rostade toner kan också dyka upp. Smaken följer doften med tydlig beska i en medelstor kropp."

Se även: Gärna ölentusiasm - men till vilket pris?, DN, hur kunde det bli så fel? och Svenska DNs nya ölspalt.

5 kommentarer:

JoeG sa...

Bra rytet!

Helt med dig är jag dock inte, finns inget som säger att ölglas måste ha en plan botten. Finns det för det mesta bara s.k. tumblers (enkla glas) så föredrar jag vinglas över dessa.
Som referens:
http://beeradvocate.com/beer/101/glassware.php

MVH
Ölnörd

Digit sa...

Bra skrivet!

Arvid Rosengren sa...

Beklagligt nog för den svenska dryckesjournalistiken kan Sanna nog mer om öl än de flesta vinskribenter kan om vin. Och även om hon var Sveriges nördigaste nörd så är DN inte det rätta forumet, oavsett om vi vill det eller ej. Sen om det är den absolut bäst möjliga person att skriva om öl, det vill jag inte uttala mig om. Jag gilla Sanna!

Jag håller dock med: Öl är inte alls like komplicerat som vin. Kanske inte av de anledningar som Sanna nämner, jag håller med om att öl smakmässigt kan vara lika komplicerat som vin (men sällan är det).

Men mängden kunskap som behövs för att bli ölexpert är pytteliten jämfört med vin. Det finns lika många vinproducenter i lilla Bourgogne i Frankrike (som för övrigt står för ungefär 3% av Frankrikes produktion) än ölbryggerier i hela världen. Dessutom är 99% av all öl av tiden gjord efter en mer eller mindre traditionell mall (en Dortmunder är en Dortmunder oavsett om den är tysk eller svensk). Där finns väldigt lite terroirbegrepp att tala om.

I ölvärlden har man också fördelen att börja om från början om det är något man vill ändra på. Korn, jäst och humle finns tillgängligt år in och år ut. Misslyckas man med skörden i vinvärlden så väntar man till nästa år... Vilket ju leder till att man för 1000 kr kan prova i stort sett alla utom de mest obskyra öltyper, och av hyggliga exemplar. Ska man göra det samma med vin så räcker inte tio gånger så mycket pengar. Så att lära vin (och lära sig prova vin) är långt mycket svårare.

Så ja, ölvärlden är inte alls lika komplicerad att sätta sig in in. Och det är väl därför den inte uppfattas som lika snobbig. Folk går på defensiven när saker och ting är svårt. Så du har helt rätt när du säger att det inte finns någon anledning för Sanna att göra öl lättillgängligt, det är det redan. Det borde alla svenska dryckes- (och mat-)skribernter lära. Låt saker vara så svåra (och intressanta) som de ska vara.

När det gäller din sista kommentar om plana bottnar i ölglas så är det strunt. Bubbelbildningen är proportionell mot djupet (trycket) och ytan. Och i ett vinglas skänker man 1/3 som regel, det vill säga mindre yta, lägre djup, mindre öl i glaset (snabbare konsumtion!) med den ökade aromintensitet man får i ett kupat vinglas. Dessutom bonusen av att handens varme inte ökar temperatur och bubbelbildning ännu mer eftersom man inte greppar kupan på ett vinglas.

Skål!

gnoff sa...

Jag är väl inte direkt glad över det sätt som DNs skribent börjat sin bana, men vi får se hur det går där.

Däremot förstår jag inte varför alla öl måste drickas ut glas med plan botten?

"Alla vet väl att ölglas som regel ska ha en plan botten för att kolsyran ska släppa långsammare."

Anser mig själv vara hyggligt kunnig om öl, men på just denna punkt är jag dock okunnig ännu, emotser gärna en länk till där jag kan läsa på om detta.
Däremot brukar öl som skall provas i lite mindre mängder gärna serveras i kupor som rundas av mot toppen för att samla och koncentrera dofterna.

Själv har jag ofta beställt öl i vinglas eller kupor om jag vill ha mindre mängder, framförallt lite kraftigare och starkare öl som kanske inte dricks per pint.

Staffan sa...

Flera har kommenterat frågan om ölglas ska ha plan botten eller inte. Jag fasthåller att som regel ska det det men ingen regel utan undantag. För att samla dofterna kan man med fördel använda s.k. tulpanglas som har plan botten men är lätt kupade innåt i toppen.