23 juni 2008

Svart måndag, konspirationteorier och munkavlar

Då är man hemkommen från Svart måndag (och på Opassande). Tyvärr inte så välbesökt men hyggligt med tanke på den korta planeringstiden.

SvDs ledarblogg skriver Patrick Krassén om en konspirationsteori han har. Det finns tydligen inga liberaler som känner sig svikna av att Fredrick Federley gjorde en helomvändning och struntade i att försvara den personliga integriteten. När det är istället några skumma vänstermänniskor som t.ex. MUF-ordföranden Niklas Wykman.(AB, SvD, Ex, TT) Loke skriver också om detta avslöjande medan Svensson mycket riktigt påpekar att Federley får skylla sig själv.

Efter att Centerpartiet hotat bloggare visar det sig nu också att Moderaterna visserligem inte hotar men skarpt varnar för att delta i protester mot FRA-lagen. På fytne publiceras brevet som bl.a. säger att man ska "inte delta i upprop, signa upp på Facebook-grupper eller på andra sätt aktivit opinionsbilda i en fråga där det finns ett tydligt beslut i riksdagsgruppen om en enhetlig partilinje".

Det kommer förresten knappast som en överaskning att Sverigedemokraterna stödjer FRA-avlyssningen även om dom, eller snarare deras mer vapenkåta åsiktsfränder(SvD, AB), antagligen kommer att vara intressanta för FRA att titta närmare på. Fast problemet är ju att, som man säger i Tyskland, att de är "blinda på höger öga". Sverigedemokraterna riskerar ju att komma in i riksdagen(DN, SvD) och då vill man gärna kunna få tillgång till ett sådant fint medel att komma åt "oliktänkande" med.

22 juni 2008

Tyst ... Reinfeldt hör dig ...

Big Brother is watching youJa, vid det här laget lär väl ingen ha undgått att FRA-lagen antagits(IDG, DN, AB, SvD, Y) efter lite trixande(IDG) och lätt kosmetik.(SFT, NyT)

Endast en borgare röstade nej(IDG) och en smet ifrån.(IDG) Det har ju lett till en del anklagelser om svek, både av de som påstått sig vara för den personliga integriteten och sedan ändå röstade ja. Speciellt Fredrick Federleys helomvändning fick sig en hel del kommentarer och har även kommenterats musikaliskt.(YT)

Man kan ju konstatera att i
Regeringsformen 2 kap 6§ står följande:
"Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871)."

Man kan ju undra hur det går ihop med FRA-lagen. Fast redan Pierre-Joseph Proudhon konstaterade att "vad makten beträffar är folket fienden". Man kan ju samtidigt konstatera ironin i att man i nacka utbildar ungdomar i demokrati.(DN)

Eftersom källskyddet försvann i samband med FRA-lagens införande(R) rekommenderar Resumé att man i fortsättningen skriver brev. Internationella IT-förtag flyr Sverige, antagligen p.g.a. den uppenbara risken för industrispionage.(DN)

Så vad händer nu? På Konc i ett nötskal finns det några banners att ladda ner och använda. På projO's blog står det att Belgien ställer Sverige inför Strasbourgsdomstolen. Många har skrivit till regeringen.(DN) Det finns en hel del planerade aktioner(DN) bland annat kommer Svart Måndag ordna andakt och likvaka över den svenska demokratin. Linus Brohult vill göra skyddet för integriteten till en valfråga och skriver
"Nu när tröskeln överskridits och vi alla är konstant avlyssnade, så kommer frågorna att väckas: Varför inte använda den information staten nu har till att stoppa MC-gäng och andra olagligheter? Kanske man kan få bukt med miljöaktivister som tar lagen i egna händer nu? Ungdomar som beter sig illa i skolan, borde inte deras lärare få veta vad de skriver till varandra i sina sms? Allt för det allmänna bästa, eller hur?"(SFT)
Det viktiga är väl att man gör något. Ses vi på måndag?

21 juni 2008

Bloggare hotas i Egypten och Sverige

Bloggar används ofta för att föra fram kritik mot auktoritära regimer. Främst i Mellanöstern och Nordafrika men på den senaste tiden även i Sverige.
Några exempel är Tariq Biassi i Syrien som dömdes till tre års fängelse för kritik av den syriska säkerhetspolisen. Fouad Farha i Saudiarabien som greps den 10 december 2007 och släpptes först efter 137 dagar. Hans blogg är fortfarande bannlyst av myndigheterna. Kareem el-Beheiry i Egypten som driver bloggen "Egyptens arbetare". Han greps efter demonstrationer i industristaden Mahalla den och hölls fängslad i 55 dagar utan rättegång innan han frigavs. Han hotas av åtal för uppvigling.

Aktuella fall är Tamer Mabrouk i Egypten som stäms av kemiföretaget Trust Chemicals efter att han på sin blogg al-Haqiqa publicerat bilder som stöder hans anklagelser om att Trust Chemicals dumpar kemiskt avfall.(SFT, Sesam)

I Sverige var det centerns kommunikationschef Lena Forsman som uppenbarligen försökte pressa Richard Slätts arbetsgivare att sparka honom(DN) efter att Richard Slätt på sin blogg bad de som röstade för FRA-lagen att "Dra åt helvete". Det hade dom inte så mycket för som tur var(R&S) och Slätt publicerade dessutom hela brevet på bloggen.(R&S)

17 juni 2008

Lex Orwell närmar sig

Stoppa FRA-lagenJag har inte skrivit något om FRA-lagen eller Lex Orwell ännu. Dels för att jag har haft ganska ont om tid och dels för att så många andra redan skrivit så många kloka (och en del mindre kloka) saker om den. Det har helt dominerat vad som skrivits på knuff.se den senaste tiden.

Det är ju ett väldigt extremt förslag, faktiskt den demokratiska världens mest långtgående.(AB) En del, som t.ex. Göran Pettersson (m), har ju argumenterat för att man ska göra det lagligt för FRA att avlyssna folk fritt eftersom man gör det ändå. Ett ganska korkat argument. Man kan ju inte ta bort lagar bara för att dom bryts och det är ju ingen mening med att ha lagar mot saker som folk inte gör.

I slutändan verkar det nu ha hamnat i ett "jasså". Förslaget går ut på återremiss och alla räddar ansiktet.(DN, DN) Vindflöjeln Frederick Federley (c) slipper försöka sitta på två stolar samtidigt längre.(AB) Man kan fråga sig varför man var så väldigt angelägna att driva igenom FRA-lagen. Den skulle antaglingen inte fånga några terrorister(DN), IT-företagen gillar den inte(SvD, DN), Tidningsutgivarna och Journalistförbundet är inte heller glada, det skulle innebära att meddelandeskyddet var ajöss(DN, SvD), Helsingforskommittén anser att den bryter mot de mänskliga rättigheterna(IDG), att den sedan bryter mot banksekretessen är vl inte heller poppis(IDG, DI), Googles integritetsexpert tycker inte förslaget hör hemma i en demokrati(IDG) och alla remissinstanser sågar den. Ganska träffande beskrevs det som "Sveriges eget Stasi".(DN) Det kan ha varit gammal hederlig ryssskräck som låg bakom.(IDG) Annars kan det vara så att man helt enkelt vill ha saker att byta med när man pratar med andra skumraskorganisationer som t.ex. CIA. Så information om vad alla i Sverige gör på nätet kan hamna lite varstans. Det känns ju inte speciellt tryggt.

En sak som jag reagerade på men som få (förutom Oscar Swartz) verkar ha lagt märke till var att Svenskt Näringsliv var väldigt positiva till lagen så länge man får del av spaningsresultaten. Min misstanke är att det rör sig om att man vill ha lite hjälp från FRA att utföra lite industrispionage. Man kan ju titta lite på hur ECHELON används och där har man tydligen gett saker man hittat till näringslivet.(BBC) Sådant kan såklart också motiveras av militära skäl. Säg t.ex. att man vill sälja JAS 39 Gripen till Danmark men att Danmark också tittar på F-16. Av militära skäl vill man gärna att Danmark väljer JAS så då kan det vara praktiskt om man kan läsa allt Lockheed Martin skickar till danskarna. Och har man väl börjat med sådant är det lätt att fortsätta på den vägen.

12 juni 2008

Microsoft lovar stöd för ODF

Bill GatesMicrosoft gör en helomvändning och utlovar stöd för det ISO-godkända och öppna dokumentformatet OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006).(IDG) Tydligen så har Microsoft valt att implementera en äldre version. Något som kanske kan ge en del mindre problem. Fast den stora frågan är ju varför Microsoft gjort en sådan helomvändning. Är det ett fall av embrace, extend and extinguish? Microsoft har ju öppet gått ut och sagt att man tänker bryta standarden i sin egen tillämpning.(IDG) Är det för att fler börjar kräva användandet av öppna format?(IDG) Eller är det bara vaporware? Kanske något man bara lovar för att få kunder att sluta migrera till OpenOffice men som man aldrig tänker implementera egentligen.
Just embrace, extend and extinguish kan nog vara knepigt när EU har ögonen på dom(IDG) men det skulle inte vara första gången Microsoft struntar i sådant och fortsätter fiffla även efter man har tagits på bar gärning.

Apropå det så har nu SIS ändrat sina regler för hur omröstningar ska gå till efter att Microsoft kuppade igenom sin egen "standard".(IDG) EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes passade också på att pika Microsoft för deras agerande för att försöka tvinga igenom MS-OOXML som en standard.(IDG) Neelie Kroes har också uttalat sig positivt om öppna format och öppen källkod.(IDG)