30 mars 2011

Business as usual hos Saab

Keep Calm and Carry OnJaha, nu har rykteskarusellen kring Saab dragit i gång igen. Tydligen har det varit ett kortare stopp i produktionen,(SvD, T, DN, DN, SvD) något som inte är helt ovanligt då man har en slimmad just-in-time-produktion och framöver kan även man få störningar då man inte får in delar till automatlådor från Japan.(T) Fast när det gäller Saab drar hela mediacikusen igång. Nu finns det visserligen vissa som säger att Saab inte betalt underleverantörer.(DN, SvD) Saab vill inte kommentera det så ryktena år om att det kan bero på att företag försöker klämma Saab på mer pengar eller ett strulande ekonomisystem. Det verkar i alla fall inte vara ekonomin det är problem med och Riksgälden är heller inte orolig.(DN) Fast dom har ju full täckning för sitt lån även om Saab skulle gå i putten.

Fast det är klart att Saabs hemlighetsmakeri är oroväckande(SvD) även om det är högst förståeligt att de inte vill att konkurrenterna ska få reda på allt man gör.

Jag har min egen teori om vad det gäller. Det handlar om hur lång tid fakturan är på. Saab har faktisk fått lite dåligt rykte (även om de faktiskt är bättre än genomsnittet av svenska företag(SvD)) eftersom man vill ha typ 90 dagars faktura medan leverantörerna vill ha kortare tid, typ högst 30 dagar.(SvD) Jag antar att DB Schenker tröttande på det och ställde in transporterna för att sätta press på Saab. Att det kulle vara på order av tyska staten (som äger transportföretaget) för att bli av med en konkurrent tycker jag låter lite väl långsökt. SvD och DN lanserar egna konspirationsteori om att det skulle vara för att tvinga regeringen att acceptera Vladimir Antonov som delägare.
Läs även Business as usual på Saabs United.

Inga kommentarer: