Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)
Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.
Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.
Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar