31 augusti 2007

Den som gapar efter mycket...

Efter att det kommit fram att en av Microsofts drones blev lite överentusiastisk och röstade två gånger i SIS-omröstningen om MS-OOXML har nu hela omröstningen ogiltigförklarats.(DN, IDG, CS) Det innebär att det inte kommer att bli någon ny röstning eftersom det är för ont om tid (den ska vara klar innan andra september) och att Sverige lägger ner sin röst.

Dagens fel med MS-OOXML: Som vektorformat används Vector Markup Language som inte är en standard istället för Scalable Vector Graphics som är en standard. Varför det? Jo, MS Office använder VML men klarar inte SVG. MS-OOXML stöder inte datum tidigare än år 1900. Helger antas alltid vara lördag och söndag. Så är det inte i hela världen. Det finns dessutom inget sätt att ändra den inställningen.

Uppdatering: Norge säger nej till MS-OOXML eftersom formatet inte är tillräckligt öppet och att formatet har för många svagheter.(IDG) Brasilien har tidigare röstat nej.(ZD)

30 augusti 2007

Vägbulor

Tidigare har vägen upp mot Täby Kyrkby och vidare upp mot Vallentuna varit nerlusad med vägbulor. När jag nu åkte den så har flera av dom försvunnit och de flesta andra gjort betydligt mindre agressiva. Fast de vägbulorna var ju ändå inte så farliga jämfört med de som de har i Nederländerna. Första gången jag upptäckte dom var strax efter att man såg en skylt som varnade för "drempels". "Vad tusan är den drempel", undrar man. Sedan kör man plötsligt upp på en halvmeter hög vägg av asfalt och kastas bakåt. Sedan kör man lika plötsligt ner på andra sidan, slår nästan ansiktet i ratten och skrapar framvagnen i vägen (900:an har ju ganska stort överhäng framtill). Aha, det var en drempel! Efter det blev det tvärnitar varenda gång man såg en skylt som varnade för drempels. Nederlänningarna kör oftast små bilar och har därför inte samma problem med gigantiska vägbulor. Sedan kan man undra varför de har så gigantiska vägbulor. Jag misstänker att det kan vara eftersom Nederländerna är väldigt platt och att man på det sättet vill kompensera för bristen på berg.

OOXML-såpan fortsätter

Som jag skrev tidigare har Microsoft med uppenbarligen ohederliga metoder tryckt igenom ett ja till sin egna "öppna standard" (den är varken öppen eller standardiserad) för dokument för officeprogram. I en kommentar skriver Lars Danielsson att "Det påminner mest om populärvetenskapliga beskrivningar av hur det gick till när bolsjevikerna tog makten i Ryssland"(IDG) och visst kan man dra paralleler. Båda handlar om grupperingar med ambitioner om världsherravälde och en frånvaro av respekt för fair play och mänskliga rättigheter. En annan parallell är att oavsett hur mycket skit som grävs upp så försvarar deras supportrar deras handlingar. En viktig skillnad är i och för sig att boljevikerna faktiskt ansåg sig göra det som var bäst för folket medans Microsoft inte har några sådana ambitioner.

Även i andra länder verkar det ha varit en hel del fuffens från Microsofts sida. I Norge sysslade dom med påtryckningar och astroturfing.(IDG) I Portugal nekades Sun och IBM att komma in i rummet trots att de fanns lediga stolar kvar. I Tyskland nekades Google och Deutsche Telekom rösträtt. I Italien dök 76 företag upp dagen innan (dagen innan bestod arbetsgruppen av IBM, Microsoft, CEDEO, OpenOffice.org och HP). I Schweiz har Free Software Foundation Europe överklagat.(IDG) I Belgien har däremot myndigheterna (inte standardiseringsorganisationen) beslutat att alla myndigheter ska kunna skicka och ta emot det öppna och standardiserade formatet ODF.(SFT) Även i USA dök det upp en massa jasägare precis innan omröstningen.(ZD)

Vad spelar det för roll då? Jo, om du vill skicka en text jag skrivit till mig så ska det inte spela någon roll vilket program filen är skriven i. Tänk dig att du ritat en bild och vill dela med dig av den men det krävs att mottagaren har exakt samma program som du i samma version för att kunna se den. Nu kanske du ser problemet med stängda format. Problemet med OOXML är att det låtsas vara öppet men inte är det. Det finns massa saker i det som säger "gör som Word 97". Jaha, hur gör Word 97 då? Det tänker vi inte berätta, säger Microsoft (och lägger antagligen till att de tänker stämma en om man försöker lista ut det). Ett annat problem med OOXML är att det innehåller så många underligheter som t.ex. att 1900 är ett skottår. Varför det då?, undrar man. Jo, säger Microsoft, det är så Excel gör. Vabah!, utropar man fövånat, varför ska jag behöva bry mig om hur Excel gör? Det är ju tänkt att vara en öppen standard som är oberoende av buggar i gamla microsoftprogram.

29 augusti 2007

Jag är en miljöbov

Nu bör sådan här statistik och utredningar tas med en nypa salt, speciellt som att tidningar brukar vrida till saker lite extra för att göra det intressant för sina läsare men nu sägs det att män belastar miljön mer än kvinnor.(SvD, Expressen) På sista tiden har jag av nödtvång åkt kommunalt men nu har jag (äntligen!) fått reparerad så nu kan jag gå tillbaks till att vara en miljöbov (tjänar man minst en timmes restid per dag är det svårt att låta bli). Speciellt som jag kör en stor, gammal bil som drar nästan en liter milen. Å andra sidan äter jag väldigt lite kött och då blir det oftast kyckling så det jämnar nog ut sig. 5354 kr kostade det att byta en bakaxel. Så nu kan jag sluta irritera mig på småsaker som att folk står still till vänster i rulltrapporna eller står i vägen när man ska av tunnelbanetåget och istället irritera mig på småsaker som folk som kör långsamt i vänsterfilen ("Hittar du inte gasen, gubbe!") eller inte håller avstånden. Tut på er och tänk på att krama om varandra i trafiken!

28 augusti 2007

Mera musik!

Warner Bros, Capitol Records och UMG Recordings försökte stämma den ryska sidan AllOfMP3 som säljer musik för nedladdning till överkomliga priser(IDG) men de fick bakslag i rätten och AllOfMP3 friades eftersom bevisningen ansågs otillräcklig.(IDG) Det bör kanske förklaras att AllOfMP3 är alltså inte olagliga utan man utnyttjar ett kryphål i lagstiftningen som gör att man betalar för sig som om man var en radiostation. Man betalar in pengar till ROMS (ryska motsvarigheten till STIM) och de ska i sin tur betala ut pengar till artisterna. Efter den friande domen ska nu AllOfMP3 startas upp igen efter att ha legat nere.(IDG).

Den franska sidan Deezer.com körde också igång en liknande tjänst.(IDG) fast jag tittade in på den och provade ett par sökningar och utbudet verkar än så länge vara ganska klent. Vill man kan man också kolla in Last.fm och lyssna på musiken där.

Eller här.

Standarder är kul, det finns så många att välja på

Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)

Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.

Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.

Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)

27 augusti 2007

Debattör försvarar stympning av pojkar

Jag skrev tidigare om förslaget att landstingen skulle tvingas erbjuda könsstympning av pojkar och debatten fortsätter nu med en person på SvD Debatt tycker att "Manlig omskärelse är ingen stympning". Som argument använder han att det är gammal tradition (som om inte kvinlig könsstympning också är en gammal tradition).

Sedan tar han upp en blandning med påstådda fördelar, en del av dom är obevisade (som att det skulle skydda mot HIV), en del av dom är insignifikanta (peniscancer är nästan okänd (1 per 100000) hos män oavsett om det är stympade eller inte, det är större risk att en man får bröstcancer, så ovanigt är det. The American Cancer Society sa 1998 att "circumcision alone is not the major factor preventing cancer of the penis". Riskfaktorer är okyddat sex och (som valigt) rökning. Är man orolig beräknas ett vaccin komma ut på marknaden 2008.) och en har jag inte hört talas om (njurbäckeninflammation). Jämförelsen med vaccinering och provtagningar är rentav löjlig. Vaccinering och provtagningar gör man baserad på medicinsk

Däremot nämner han ingenting om nackdelarna (som t.ex. svårigheter att genomföra samlag dels på grund av minskad känslighet (det har jämfört med att ha sex med armbågen) och att det orsakar smärta hos partnern p.g.a. torrhet). Som de sas i Boyle et al. (2002) "Evidence has also started to accumulate that male circumcision may result in lifelong physical, sexual, and sometimes psychological harm as well.". Dessutom har man då inte räknat med riskerna som spädbarnskirurgi medför.

Som vuxen kan man själv välja om man vill dricka alkohop, bruka nikotin, tattuera sig, pierca sig eller kapa av valfri kropsdel. Det är individens fria val. Däremot är det en helt annan sak att man som förälder automatiskt skulle bestämma om man ska kapa av en fungerande kroppsdel på sitt barn. Speciellt när det inte finns några medicinska vinster med det.

26 augusti 2007

Kampen mot mänskliga rättigheter fortsätter


Jag skrev tidigare om den brittiske biskopen Michael Evans som lämnar Amnesty eftersom han inte gillar att de stödjer kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.(Dagen) Nu protesterar en grupp personer mot f.d. biskop KG Hammars initiativ för att försöka få till en rättvis fred i mellanöstern.(Dagen) Tydligen är de som är bakom uppropet emot att man inte också bojkottar varor från de delar av Israel som är ockuperat av Palestina (eh... Vilka områden pratar man om då?). Sedan är det det vanliga, förvirrade dravlet om att alla som inte okritiskt stödjer Israel i allt de gör är antisemiter och att palestinierna ensamma är ansvariga för att Camp David-förhandlingarna bröt samman (och inte att Israel t.ex. vägrade gå med på någon som helst kompensation till de flyktingar som fördrevs av den israeliska militären). Man måste tänka på att det finns (minst) två sidor av varje historia.

24 augusti 2007

Grym och omänsklig bestraffning

En fildelare har dömts till fem månaders fängelse och fem månaders husarrest. Det låter väl vettigt om att ladda upp Star Wars: Episode III var av den magnituden. Men dessutom har dan dömts till att använda MS Windows istället för Linux (han kör Ubuntu 7.04).(IDG) Förutom problemen med sina existerande programvaror och sådant så måste han också betala för windowslicensen ur egen ficka.

USA verkar ha lite speciella straff ibland. Eller kanske snarare att de inte tänkt igenom konsekvenserna ordentligt. Som att en ateist som vägrade be till Gud hotades med fängelse. Låter underligt? Nja, sammanhanget var att han hade valet att gå med i ett tolvstegsprogram (där man måste bekänna sin tro till ett "högre väsen" och möten börjar med en bön) eller åka i fängelse. Liknande saker sker för övrigt i Sverige också men oftast inte lika dramatiskt.

Ingen 900:a denna vecka heller

Jag pratade precis med verkstaden och de hade fått in fel bakaxel (en 87:ans, inte en 88:ans) och den hade inte handbroms (den sitter ju fram på de tidigare 900:orna). Så de har skällt ut leverantören och satt sig ner och väntar på en ny axel (beräknas komma på måndag). Så någon gång i mitten av veckan tror de att de ska vara klara. En god nyhetet är i och för sig att den gamla bakaxeln kom loss utan att alltför mycket våld behövde användas vilket gör att det kanske inte behöver bli så väldigt dyrt. Jaja, det kostar på att ha äldre bilar, men å andra sidan tjänar man in det i lägre försäkring (det är väl ingen som har en helförsäkring som kostar mer än bilen varje år) och att värdeminskningen är försumbar (det finns knappast något värde som kan försvinna).

Andra bloggar om: saab, bilar, verkstad

23 augusti 2007

"Bunta ihop dom och slå ihjäl dom"

I Texas ha rman genomfört sin 400:e avrättning sedan man åter började ha ihjäl folk på 1980-talet.(DN, SvD) I DN skriver Johannes Åman om skillnaderna mellan USA och Europa. Att i USA brukar man anse att saker går att lösa med våld medans européer mer är för att snacka om saken.

I USAiska filmer där ett par detektiver börjar nysta i ett gammalt fall och tvivlar på att det är den riktiga mördaren som sitter inspärrad i väntan på avrättning (ni känner säkert igen storyn) så brukar de besöka någon/några anhöriga till den mördade och de brukar bli upprörda och tycka något i stil med "Vi skiter om han är oskyldig eller inte. Vi vill bara att någon ska dö.". Jag trodde länge att det var ett filmiskt grepp som hörde till genren. Men när jag läste en del om West Memphis 3 (domen verkar ha skett på väldigt svaga grunder, bl.a. användes att de lyssnade på Metallica, läste Stephen King och hade svarta kläder som bevis) hittade jag ibland kommentarer om den bristfälliga bevisningen som "Det spelar ingen roll. Vi vill att de ska dö.". Det var skrämmande att upptäcka att sådana personer faktiskt finns i verkligheten. Med sådana attityder är det inte underligt att en och annan (enligt undersökningar runt en procent) av alla avrättade faktiskt är oskyldiga.

22 augusti 2007

Helvetes jävla skitbussar

Jag tänkte komme hem lite tidigare men ha! Det gick inte. Jag gick från jobbet strax efter 18:00 och bussen till Danderyds sjukhus kom i vettig tid (visserligen var det 604 istället för den förväntade 611 men det tänkte jag inte närmare på då). Vid Danderyds sjukhus var det värre. Bussen jag skulle byta till skulle komma efter några minuter men då den fortfarande inte kommit efter 15 minuter tänkte jag ta vägen över Kista istället. Ha igen! Den bussen var också grymt sen. Jag tog den i alla fall och när jag klev av i Kista och skulle byta visade det sig att bussen jag skulle byta till (den sista för dagen dessutom) gått ett två minuter tidigare. Det blev att gå en bit och ta en annan buss. Total restid denna gång: en timme, 50 minuter. Hade dom gått som dom skulle hade det tagik cirka en timme. Med bil skulle det gått på en halvtimme.

Ett av de bättre fredsinitiativen...

...kommer från surfaren Dorian "Doc" Paskowitz och hans organisation Surfa för fred som samlat in pengar till 15 surfbrädor till Gaza. Nästa steg blir tydligen att arrangera surftävlingar mellan israeler och palestinier.(DN) Det verkar vara ett vettigt förslag och har antagligen större chans att lyckas än många andra. Tydligen ska det vara en bra strand för surfing. Frågan är hur långt ut man kan surfa eftersom både luft och vatten i gazaremsan kontrolleras strängt av Israel. Nu kontrollerar ju Hamas området dessutom vilket ytterligare komplicerar saken. Men om man lyckas reda ut problemen kan det nog bli ett populärt turistmål. De har ju en egen flygplats även om den skulle behöva rustas upp eftersom den förstördes av IDF i december 2001.

Surf's up!

Alla kristna är inte onda

Nu är de kristna som inte är nöjda med att behandlas som en religion bland många utan går till motattack och gnäller över hur illa behandlade de blir när alla inte omedelbart rättar sig efter deras åsikter och dessutom har fräckheten att komma med invändningar.
Det är ju som Isaac Bonewits sa
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.
Bitte Assarmo verkar ha lite underliga ideer. Att hon påstår att "kristna jagas i Sverige och utomlands"(SvD) borde ju få en del varningsklockor att ringa. Hon har ju vissa poänger som t.ex. att hon (visserligen indirekt) säger att skillnaderna mellan de olika abrahamistiska religionerna (kristendom, judendom och islam) är väldigt liten (i det närmaste odetekterbar för en utomstående faktiskt). Men att hoppet från att vissa i Sverige inte håller med om alla kristna dogmer till att kristna faktiskt råkar illa ut i vissa länder är väldigt stort.

Sedan kommer Bitte också med det underliga påståendet om "ifrågasättande av den kristna julen".(Dagen) Något sådant har jag aldrig sett röken av, men däremot brukar det lika säkert som julskyltningen dyka upp insändare från kristna som gäller över att man ska "komma ihåg att julen firas till minne av Jesu födelse". Att sedan julen är en förkristnad version av de romerska saturnalierna och att Jesus (om han nu ens funnits) antagligen föddes någon gång på våren verkar få propagera för att man ska minnas. Bitte tycker också att man ska ha förståelse för en människosyn som indirekt bidragit till att 40 miljoner människor bär på HIV och över 70000 kvinnor dör varje år av illegala aborter.(SvD)

Att sedan kristna inte bara i historisk tid utan även i modern tid har ihjäl folk som de inte gillar verkar hon helt glömma bort. Några exempel är Herrens motståndsarmé i Uganda som sysslat med saker som kidnappningar av civila, användning av barnsoldater och utfört ett antal massakrer. I USA finns terroristorganisationen Army of God (huvudsakligen katoliker), i Indien finns National Liberation Front of Tripura (baptister) som sysslat med saker som etnisk rensning, dödat hundratals med bomber och konverterat folk under pistolhot. Sedan har vi abortmotståndare som sedan 1977 i USA och Kanada dödat sju personer, försökt döda 17, kommit med 383 dödshot, 153 mishandlar och tre kidnappningar. Vidare has man utfört 41 bombdåd, 173 mordbränder och 1264 fall av vandalism.

Jag håller med om att vigselsystemet bör ses över. Man behöver inte kräva att kyrkor, synagogor, moskeer, tempel o.s.v. ska behöva utföra vigslar. Man kan helt ta bort vigselrätten. Det är ju lite underligt att en religiös ceremoni ska få juridiska konsekvenser. Gör man det kan sedan äktenskapet/partnerskapet/whatever välsignas eller motsvarande i valfri religiös byggnad som erbjuder den tjänsten. Som det är idag har den kristna kyrkan många privilegier inte andra religioner har.

Men det behöver också att påpekas att alla kristna inte är onda. Många kristna är faktiskt riktigt vettiga människor som man kan ha i möblerade rum utan problem.

Jo, förresten. Inläggets titel kommer från en serie som säger en del om skillnaden mellan hur olika religioner behandlas.

Är snus farligt eller inte?

Ok, att snusa är väl bra. I en EU rapport står det att det är både hälsofarligt och beroendeframkallande (DN). Anders Ahlbom, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och en av huvudförfattarna till rapporten, säger att "allting är bättre än rökning". Men att snus är bättre än rökning är tydligen ingenting som imponerar på EU för snuset kommer tydligen fortfarande att vara förbjudet. Problemet är att man bara fokuserar på brukarna. Det är nog väldigt få som skadas av passiv snusning. Passiv rökning är däremot värre. Rökare skadar ju inte bara sig själva utan även personer i sin omgivning.

Fler billiga laptops

Nu ger Asus sig in i kampen om billiga laptops som jag skrev om tidigare och fler är tydligen på väg. Asus projekt heter Asus Eee PC och jämförs av IDG med datorer tänkta för skolbarn i tredje världen (liknande One Laptop per Child och Simputer). Priset uppges vara 199 USD för basmodellen men man räknar sälja mest av den för 349 USD. IDG räknar med att 199 USD ska motsvara ca 1500 kr men riktigt så blir det väl inte med moms och diverse andra påslag i svensk handel. Runt 3000 får man nog snarare räkna med. Inte så illa det heller i och för sig. För det får man en dator med 900 MHz Intel Celeron, 17.8 cm (7 tum) display, 512 MB RAM, mellan 4 och 16 GB flashminne (istället för hårddisk, ett intressant val), tre timmars batteritid o.s.v. Vikten är ganska låg (890 g) . Skärmupplösningen är 800×480 pixels så det är mer en subnotebook än en laptop. Datorn kör linuxdistron Xandros (man kan även köra Windows XP på den men Asus valde bort det av kostnadsskäl).

Arrr!

Arrr!Lite om pirater idag. Två hundar har fått medaljer för att de sniffat reda på kemikaliers som används vid DVD-tillverkning och därigenom lyckats hitta piratkopierade DVD-filmer till ett värde av över 6 miljoner dollar (det framgår inte om det är försäljningspriset på originalet eller kopian summan är beräknad på).

En annan nyhet är att Libro Invest levererar en väska med Pirate Bay-motiv till Wedins-butikerna. När VDn tillfågas säger han att han inte hade en aaaning om att det fanns en webbplats som heter så. Sedan kan man i och för sig konstatera att både Pirate Bay och Piratbyrån har stulit loggan med kassettband och korslagda benknotor från kampanjen Home Taping Is Killing Music.

21 augusti 2007

Lika bra att bli av med honom

Den brittiske biskopen Michael Evans lämnar Amnesty eftersom organisationen numera anser att kvinnor ska ha rätt till abort om deras liv är i fara, eller om de utsatts för våldtäkt. Har man så taskig människosyn att man inte tycker att en abort är rimlig i så extrema fall då har man nog ingenting i en organisation som Amnesty att göra. Ett exempel på ett fall är den nioåriga flickan "Rosita" i Nicaragua som blev gravid efter en våldtäkt. "Nänä", tycker biskopen, "här ska ingen minsann få göra abort. Skit i vad offret anser bara.".

Lite ordning på livet

Idag har jag äntligen skrivit på kontraktet till min nya lägenhet (visserligen är det inte inflyttning förrens i oktober men det kan kanske bli tidigare) så nu har man något att planera framtiden runt. Att bo som inneboende hos sitt ex har väl knappast varit bra för mitt kärleksliv (inte för att det varit något vidare annars). Speciellt billigt blev det inte men 550 000 får väl anses som hel OK för en etta i bra skick i Stockholm. Jovisst, skicket är väl bra men smaken är ju en annan sak. Det blir nog att köpa in en del färg och tapeter när det blir inflyttning.

Bilen är fortfarande på verkstaden men man har fått in en ny bakaxel och beräknas vara klara med den under veckan. Då kanske man kan komma i tid till (och från) jobbet igen.

Fåglarna skiner och solen kvittrar!

Privatiseringen av det offentliga

Jaha, nu planeras det en ny galleria vid Hornstull. Tydligen ska området "förädlas till en attraktiv mötesplats". Jaja... En fråga som artikeln inte verkar beröra är hur den här inglasningen påverkar det offentiga rummet. Att allmänna platser där saker som yttrandefrihet gäller förvandlas utan någon egentlig debatt till områden där man bara är välkommen i egenskap av kund. Ska man inte shoppa är man inte välkommen.

Akustisk nedsmutsning och religionsfrihet

Flying Spaghetti MonsterJag läser att en präst fått böter för att han ringt i kyrkklockorna tidigt, högljutt och länge. Tydligen bet inte tillsägningar från de kringboendes som störts av ringandet som började klockan sju på morgonen utan stadens fullmäktige blev tvungna att ge honom 5000 euro i böter. Men inte ens det hjälpte utan prästen fortsätter sitt ringande trots att han hotas med ytterligare böter. I det sammanhanget verkar muslimerna mer vettiga eftersom de moskeer som byggts i Sverige inte har några böneutropare.

Angående religionsfrihet läser jag i Metro att en pastafarier blivit avstängd från skolan eftersom han kommit till skolan i piratklädsel. Pastafarismen menar att det är frånvaron av pirater som orsaker global uppvärming. Något som bevisas med ett diagram.

20 augusti 2007

Landstingen skyldiga utföra könsstympning

I både DN och SvD har det stått om att könsstympning av småpojkar är något som landstingen tydligen ska bli tvingade att utföra. Ylva Johansson (s) är positiv och Kristdemokraterna och Folkpartiet är också positiva. Att föräldrarna ska ha rätt att skära av kroppsdelar på sina barn (som naturligtvis inte är tillfrågade eftersom det knappast går att fråga spädbarn vad de tycker om att man ska kapa av en kroppsdel) tycker jag låter lite märkligt. De föräldrar som vill utsätta sina barn för stympning borde snarare få sin lämplighet som föräldrar ifrågasatta. När det gäller kvinnlig könsstympning är det olagligt medan när det gäller pojkar är politikerna tydligen mer inne på harm reduction liknande sprutbyten för narkomaner (vilket i och för sig är en bra idé men där är det faktiskt en helt annan situation).

Barnkirurgen Peder Drott skriver i en artikel om det absurda att låta föräldrarna bestämma över sådana saker (ja, i alla fall för sina pojkar). Det finns ytterst få positiva effekter av manlig könsstympning. Den enda positiva effekten som finns medicinskt dokumenterad är en ytterst sällsynt cancerform (så sällsynt att det är större risk att gossen får bröstcancer). De negativa effekterna är desto större, även om man borser från traumat och riskerna med en operation. En jämförelse kan väl sägas vara att kapa av sig tårna för att unvika eventuell framtida nageltrång.

Om man vill kapa av valfri kroppsdel i vuxen ålder är det en annan sak. Då är det var och ens fria val men att landstingen ska medverka till avancerad barnmisshandel är något helt annat.

16 augusti 2007

Lite väl mycket politik

Hmm... På den sista tiden har det blivit lite väl mycket politik i bloggen. Ingen fara. Jag tänkte inte fortsätta med det. Några uppdateringar om läget i allmänhet. Jag är fortfarande singel. Jag letar fortfarande efter en bostad (fast jag har ett par på gång, vi får se om jag får råd eller om buden blir för höga). Bakaxeln på 900:an är fortfarande av (men verkstan jobbar på det). Apropå det så var det lite skumt med vad det skulle kosta. Först sa det att det skulle kosta 4500-5000 kr men nästa gång jag ringde hade priset höjts till 5500-6000 kr. Ganska mycket pengar ett lägga på en gammal 900:a. När jag frågade varför det plötsligt höjts med en tusenlapp så fick jag istället intervallet 4500-6000, "beroende på hur fastrostad den är". Ok, exet betalar så det är bara att köra igång. Förhoppningsvis får jag bil igen nästa vecka.

Jag skrev förresten förut om små irritationer och nu har jag faktiskt märkt att folk inte längre står i vägen när man ska av tåget på T-Rissne. Wow! Min blogg gör en skillnad. Nu ska jag bara ta hand om saker som svält, världfred o.s.v. Men man kanske kan börja med något mindre. Som det här med mobilpratande på buss och t-bana. Vissa irriterar sig väldigt mycket på det men jag tycker det är OK så länge man håller sig till normal samtalston. Problemet med mobilpratare är att de inte håller sig på en vettig ljudvolym utan skriker på så det hörs över hela vagnen. Sluta upp med det!

Lev lite snålare då!

I Metro läser jag att det är dyrt att flytta hemifrån. Man säger att den första månaden kan kosta uppemot 65 000 kr. Visst, det kostar en del med hyra, hemförsäkring, TV-licens (om man nu inte smiter ifrån den) men vissa av utgifterna kan man ha stor koll på själv. Att gå ute och äta på krogen varje dag kanske är lite onödigt. Så jävla svårt är det inte att svänga ihop en omelett eller koka upp lite snabbmakaroner.

Enligt Metro kostar också möblerna till första egna lägenheten 50 000 kr. 50 000!? Man behöver ju inte hela showroomet. Åk till någon loppis eller shoppa loss i det lokala soprummet (lite ny färg är oftast allt som behövs). Man kan också höra med kompisar och släktingar om de har möbler över. Många har bra grejor stående i garage, källare och på vinden. Man kan också kolla på t.ex. Blocket.se om någon skänker bort saker (gör en sökning på "bortskänkes"). När jag skaffade min första egna bostad var någonting att ställa TVn på det enda jag behövde skaffa (TVn var föräldrarnas gamla). Sedan köpte jag i och för sig också ett matbord och stolar (rea på IKEA) för ett par hundra. Tänker man bara efter lite går det att leva bra mycket billigare än de flesta gör och återvinning är bra för miljön dessutom.

Uppföljning av SD-affären

Som jag skrev tidigare. Andra bloggare har numera också börjar skriva om att det ju inte behöver ha med politik att göra. Metoden låter som om det skulle ligga något annat bakom också. Det låter inte som om det är en metod som antifascister skulle använda sig av.

En sak som oftast verkar glömmas bort i sammanhanget (kanske för att de är så marginaliserade) är de som personligen drabbas inte av när partier som Sverigedemokraterna demonstrerar (för de brukar vara ganska städade tillställningar om man bortser från de människofientliga åsikterna) utan efteråt. När stora grupper rasister och homohatare rör sig genom stan. Är man på fel plats och med fel hudfärg, sexualitet eller åsikter så åker man på spö. Folk vågar inte lämna sina hem för att inte riskera att bli misshandlade. Tänker man på det så hamnar saker i ett annat perspektiv. Att organisationer som t.ex. AFA förudmjukar och hånar fascisterna när dom visar sig gör faktiskt att gatorna blir tryggare för vanligt folk.

CIA redigerar på Wikipedia

Roliga avslöjanden. CIA har tydligen redigerat några av artiklarna på Wikipedia fast det verkar inte vara så intressanta saker de gjort. Tydligen hade de gått in på artikeln om Mahmoud Ahmadinejad och skrivit "Wahhhhhh!".

I artikeln säger man att "Även Microsoft sägs ha gjort vissa ändringar för att korrigera felaktigheter.". Korrigera felaktigheter? Tidigare erbjöd Microsoft pengar till folk som skulle se till att "korrigera felaktigheter" i artiklar om Microsoft. Tidigare skapade Microsoft frontorganisationen Americans for Technology Leadership som i 2001 skrev en massa brev från fejkade personer till tidningar och politiker som stödde Microsofts monopolfasoner.

Webbläsare från Google?

Det ryktas att Google ska ha en webbläsare på gång eftersom de reggat domänen gbrowser.com. Med tanke på att Google gillar Mozilla Firefox kanske det är troligare att de gör en brandad version som kommer färdig med Google Toolbar än att skrive an helt ny browser från grunden.

Annars kanske man kan tänka sig att Google planerar att göra en webbaserad browser. Nä, vänta nu...

Att okritiskt svälja påståenden

Omvärldsbuzz skriver på sin blogg om att sambon (som också är politiskt aktiv i SD) till ordföranden i sverigedemokraternas ungdomsförbund blev överfallen och bunden. Trots att omständigheterna inte är klara drar många bloggare genast förhastade slutsatser. Slutstadium har i alla fall en mer hälsosam skeptiskt inställning i frågan.

Det verkar som om ytterst få funderar på om det kan vara en intern uppgörelse inom Sverigedemokraterna (tänk på kidnappningshistorian för inte så länge sedan och i det nära besläktade partiet Nationaldemokraterna har t.ex. partiorganisatören dömts för hustrumisshandel). Det kan också vara något konkurrerande högerextremistiskt parti som vill markera (tänk på striderna mellan Nordland och Combat 18 förut). Sedan kan det hela naturligtvis också vara ett reklamjippo (det verkar ha lyckats i så fall) eller helt enkelt lite sexlekar som spårat ut och de sedan behövde en förklaring till.

15 augusti 2007

Yttrandefrihet är knepigt

Yttrandefrihet är tydligen knepigt. Politikerbloggen.se klagar på att AFA är antidemokratiska eftersom de stör nazistdemonstrationer men samtidigt vill Politikerbloggen.se att AFA inte ska tillåtas att delta i en demonstration. Politikerbloggen.se vill således hindra AFAs yttrandefrihet. Man vill tydligen att bara personer och organisationer som inte riskerar att inte falla sponsorerna på läppen ska få delta i pridetåget.

Augustibuller


Jag återkommer senare med en mer utförlig rapport om Augustibuller men det här lilla klippet ville jag visa. Det beskriver ganska bra vilken härlig stämning det var på festivalen.

Jo, det är Toy Dolls dom skakar loss till.

09 augusti 2007

Små irritationer

I livet finns det både stora och små irritationsmoment. En av de små irritationerna som jag lagt märke till nu när jag åker till jobbet kommunalt efter att bakaxeln ramlade av är personer som står i vägen när man ska kilva av ett tunnelbanetåg. På alla stationer jag klivit av på har det fungerat förutom just i Rissne. Av någon anledning så står folk och trycker precis utanför dörrana där nästan varenda dag. Är det något underligt dumhetsfält som omges Rissne? Är det någon speciell arkitetktur på stationen som tvingar folk att flockas just utanför dörrarna på tågen? Underligt är det.

08 augusti 2007

Offentlighet och religionsfrihet

Den högerkristna tidingen Dagen gör i en artikel ett angrepp på Nyamko Sabuni för att hon sagt att "vi ska fortsätta ha en tradition där religion är något privat". Man skriver att för "en stor grupp av troende har religionen aldrig varit något privat". Jotack, det har jag märkt. Ibland kommer de och ringer på dörren, ibland blir man hejdad på stan eller trakaserad på bussar och tunnelbana. Att vissa väljer att inte hålla sin religion privat gör inte det mer "svenskt". Att hålla religionen inom sig på allmän plats, på skola och på jobbet är betydligt mer av en svensk tradition än att hålla behålla maginnehållet inom sig. Att religionen tillhör den privata sfären och att man i Sverige inte blandar den privara och offentliga sfären. Med andra ord behåller man sin religion för sig själv på jobbet eller i skolan (eller för den delen också på buss och tunnelbana). På så sätt flyter det betydligt mer friktionsfritt på ställen med flera olika religioner och man slipper sådant som hänt i t.ex. USA att folk har fått sparken för att de inte gått till samma kyrka som chefen.

Bakaxeln ramlade av

Det var ett tag sedan det hände men jag har inte skrivit om det ännu. När jag höll på att köra ut från en stormarknad ramlade plötsligt bakaxeln på bruksbilen (900i -88) av. Det är något den definitivt inte ska göra. Det är därför sådant ska kollas på bilprovningen men de kanske blev distraherade av rost på dragkroken eller antennstumparna som blev kvar sedan några snorungar (antar jag) brytit av bägge antennerna. Som tur var var hastigheten väldigt låg så det blev bara ett oväntat stopp. Hade det hänt på motorvägen hade det nog inte varit lika lindrigt. Bärgningsbil fick naturlgtvis tillkallas (man kan ju inte ha bilen stående i en korsning) för att köra den till närmsta verkstad (1580 kr kostade det kalaset).

Det här var för över en vecka sedan och man är fortfarande billös eftersom de på verkstan också har semester så de har inte ens hunnit titta på bilen för att ge ett kostnadsförslag. Blir det för dyrt är det nog lika bra att skaffa en ny bil. Du råkar inte ha en fyra eller femdörarrs 900:a tills alu för en billig peng? Det stör mig dessutom att jag precis spenderat en hel del pengar på inköp och montering av ny dragkrok just för att jag fick nedslag på rostig dragkrok på besiktningen. Hade dom sagt något om att bakaxeln var på väg att ramla loss hade jag kunnat fundera på om det var värt det. Nu har man ju comittat sig till bilen ett tag till i alla fall. Jaja, jag får väl se vad det kommer kosta. Naturligtvis blir det ingen 99:a nästa månad heller då och det skulle ha varit gött att ha den och dra in till Wheels Nationals på Barkarby flygfält nu till helgen.

Problem för Medison

En uppföljning till den billiga laptopen som jag skrev om tidigare: Medison verkar nu ha lite problem och får alltmer kritik. Dels har nu fraktbolaget hoppat av (eller det verkar som om de snarare aldrig skrev på ett avtal). Sedan var det det där med antalet besökande på deras sajt (om med tanke på alla skriverier borde det ändå vara en hel del som tittat in). VDn sa att de hade 1.5 miljoner besökare om dagen, men eftersom siffrorna var allmänt tillgängliga kollade folk upp det och de hade bara runt 10000 besökare en normal dag.