31 oktober 2007

Tur man inte är revisor

Det är tydligen inte så underligt att det är så svårt att hitta någon attd ela livet med. Enligt en lista publicerad av Tara är programmerare något av det osexigaste man kan vara, slaget endast av att vara revisor. I toppen hamnar inte oväntat brandman följ av läkare, polis och snickare. Som programmerare delar man i och för sig platsen med frisör, säljare och politiker.(IDG) Fast politiker verkar ju lyckats rätt bra ändå, fast det är kanske mest i USA...

Nä, vilken otur...

En gäst misstänks ha misshandlats av krogvakten på Café Opera men tänk vilken otur man kan ha. Samtliga åtta kameror som krogen hade var ur funktion just då. Det är tydligen inte ovanligt att kemerorna råkar vara sönder när det händer sådana saker och polisen vill ha ut bilder. Det där med kameraövervakning är tydligen knepigt.(DN, City, AB, SvD)

30 oktober 2007

Starka grejor

Bhut JolokiaJag hade inte hört talas om det tidigare så jag tar upp det nu. Man har tydligen hittat en chilisort kallad Bhut Jolokia som är starkare än den tidigare starkaste Red Savina och det med besked.(DN) Red Savina låg på 50 000 - 577 000 scovillegrader medans Bhut Jolokia har uppmätts till 1 041 427! Som jämförelse kan man nämna att tabascosås ligger på mellan 2500 och 5000 scovillegrader och en habañero på mellan 100 000 och 350 000. Det är en del debatt om det är en Capsicum frutescens eller en Capsicum chinense. DNA-tester visar att den har DNA från båda sorterna. Att den inte varit känd tidigare (även om det gått en del rykten om den i chilikretsar) kan bero på att den odlas i en avlägen och fattig del av Indien som dessutom drabbats av strider. Nu hoppas man på att Bhut Jolokia ska bli en exportframgång och det ser ut att gå framåt. 2004 exportarade man knappt ett ton men 2005 räknade man med uppemot 10 ton. Främt är det tillverkare av chilisåser som är intresserade eftersom man kan använda mindre chili och ändå få det lika starkt.(MSNBC) I Indien använder man den i olika sorters matlagning men men äter man den också rå (aj!). Annars ska den tydligen vara god i en rabarberchutney.(Basic personligt)

28 oktober 2007

Living in a box

Jaha, då har man flyttat in i sin nya lägenhet och börat få lite ordning på saker. Jag har klarat av att laga mat, sova, duscha och även ha barnen här över helgen så det är nog inte så illa men det är en massa lådor överallt. Det kommer att ta tid att få ordning på allt i lådorna.

Tapeterna i hallen är nerrivna (man skymtar hallen på bilden) och ny ska komma upp, förhoppningsvis någong gång nu i veckan. Den förra ägeren har tydligen slarvat bort nyckeln till källaren så jag kommer inte åt förrådet vilket gör att jag har en massa junk stående i lägenheten som egentligen ska ner till förrådet. Han kom förresten förbi nu i veckan och skulle lämna nyckeln till tvättstugan. Det var lite kul för när han kommer in ser han att jag slitit ner hans tapeter i hallen och målat över hans tapeter i vardagsrummet. Han undrade varför jag gjorde så då dom var alldeles nyuppsatta. Tja, terakottafärgade tapeter är väl inte riktigt min stil.

Ah, och på bilden i nedre högra hörnet ser man en liten byrå som jag hittade i soprummet. Den var ursprungligen i en ganska hemsk grön lasyr med guldfärgade plastknoppar. Efter en omgång med röd färg och rediga gjutjärnsknoppar från Indiska ser den riktigt bra ut. Däremot har jag fortfarande inte hittat något soffbord.

I sovalkoven har jag börjat måla väggarna röda och kört med Yunik 5+ som sades täcka bra. Pyttsan! Efter två omgånger lyser tapetens mönster fortfarande igenom tydligt så det blev att köpa en burk till. Tur att de hade den på rea.

23 oktober 2007

Kristhomofobisk annonskampanj

Samma åsikter - annan förpackningI en ny annonskampanj har Svenska Evangeliska Alliansen spenderat cirka 70 000 kr på en kampanj mot en sexualitetsneutral äktenskapslagstiftning.(Dagen) Eftersom den är så uppenabrt hatisk mot homo- och bisexuella, singelföräldrar, adoptioner o.s.v. har den naturligtvis mötts av protester.(SvD, Dagen, AB) Med tanke på att ungefär två homosexuella mördas i Sverige varje år just för att de är homosexuella (plus ett mörkertal naturligtvis) så undrar man lite om de funderat på vilka åsikter och värderingar de egentligen för fram och vad sådant leder till. Man kan också notera att fru Bildt har sällat sig till de andra skumraskfigurerna och skrivit på ett upprop mot en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det blev en intressant helomvändning hos MUF tydligen, fört tyckte man att "könsneutrala äktenskap det enda självklara. Alla människor har lika värde." men sedan man fått reda på att Anna Maria Corazza Bildt skrivit på listan blev det genast en del fotskrapande och "Vi är ett parti med åsiktsbredd, och vi vill hålla högt i tak i debatten."(Expressen)

Som så mycket annats har det naturligtvis genast skapats en grupp och en cause på Facebook.

Man måste nog vara bra blind för att inte se parallellerna mellan Svenska Evangeliska Alliansens kampanj och t.ex. de lagar mot rasblandade äktenskap som fanns i t.ex. USA, Nazityskland och Sydafrika.

Tja, själv åker jag ju bil till jobbet men man kanske skulle ta och ge sig ut i kollektivtrafiken lite för att se om det är några homofoba affischer som råkat ramla ner och man kan ju inte låta dom ligga på golvet och skräpa. Annars får man ju säga som i talesättet "Are you opposed to gay marriage? Don't get one then!".

22 oktober 2007

Dumskan slår tillbaks

Efter de olika utspelen om att stoppa dumska (kreationism) i skolan kommer en viss Andreas Reinhard och klagar på "likriktning i skolan"(Dagen). Likriktningen han klagar på skulle då vara att skolan lär ut etablerad vetenskap istället för kreationism, flogistonteorin, teorin om en platt Jord och att spå i kaffesump. Det är ju en enorm likriktning att elever inte får lära sig hur man gör guld av enklare metaller i (al)kemin. Och att skolan enbart lär ut teorin om en rund Jord som roterar runt solen istället för andra teorier som en platt eller ihålig Jord. Varför får de som studerar medicin inte lära sig humoralpatologi? Skrämmande likritning, eller hur? Alternativt kan man anse atts kolan ska lära ut etablerad vetenskap istället för varenda förkastad teori från historiens skräphög. Det finns naturligtvis utrymme för att även ta upp teorier som alkemi, humoralpatologi, flogiston och kreationism men då på därför avsedd plats i kursplanen.

18 oktober 2007

Fixa bilens ljud

Nej, det handlar (faktiskt) inte om musikanläggningar utan att Eberspächer (som kanske mest är kända för sina bensinvärmare) och Bosch utvecklat ett system där man monterar en högtalare i avgassystemet. Genom att fasförskjuta ljudet kan man få en dämpning av ljudet. Systemet har funnits i flygplan tidigare men nu har man alltså visat upp en provbil och säger att man räknar med att systemet ska finnas på marknaden 2010. Högtalarna måste ju vara ganska tåliga eftersom de ska tåla hög temperatur, vibrationer, smuts och diverse ämnen. Fast att bara dämpa ljudet är ju inte allt som systemet kan (och det finns det nog bättre sätt att göra) utan man kan även manipulera ljudet. Tydligen finns det många som inte gillar ljudet från en dieselmotor men då kan man fixa till det så det låter annorlunda. En annan marknad som man tror på är moderna motorer som stänger av en del av cylindrarna vid låg belastning. Då kan man lägga på artificiellt motorljud så att bilen låter likadant.(NyT) Något liknande kan ju också vara intressant för elbilar. De låter ju inte alls lika häftigt som bensindito vilket dessutom kan vara en fara för gångtrafikanter som inte hör när bilen kommer. Sedan kan man ju också göra så att t.ex. ens lilla fyrcylindriga småbil låter som om den hade en stor, mullrande V8:a.

17 oktober 2007

Slott är upphovsrättsintrång?

Med anledning av hinduiska högtiden Durga-puja (egentligen mer av en karneval) håller några energiska indier på att bygga en fullskalig kopia av Hogwarts-slottet i bambu och papier maché. J K Rowling är inte road och ser det som ett upphovsrättsbrott.(SvD) Frågan är hur det kan vara det egentligen. Om bygget är baserat på böckerna kan det bara vara en ganska fri tolkning eftersom det inte beskriv så detaljerat och således knappast kan vara intrång i upphovsrätten. Om det skulle vara baserat på hur Hogwarts ser ut i filmerna är det möjligen en annan sak. Men slottet som användes i filmerna är ju Alnwick Castle och sitt nuvarande utseende fick slottet av Robert Adam och eftersom han dog redan 1792 har hans upphovsrätt gått ut. Delhis högsta domstol har däremot beslutat att verket ska få stå kvar vilket verkar vettigt. Med tanke på materialvalet är det knappast tänkt att vara en permanent byggnad.

16 oktober 2007

Burning Saviours, Kamchatka och Plankton på Hellbar

Vis av tidigare erfarenhet kom jag till Hellbar strax innan 21 denna gång. Det var lite mer folk där då. Burning Saviours hade jag lyssnat in mig på här på last.fm men live blev det lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig 80-talshårdrock med keltiska influenser men riktigt så var det inte. De var bra helt klart och hårdrocksband som kör med akustisk gitarr och även tvärflöjt är respekt. Kamchatka var helt OK men knappast något anmärkningsvärt. Plankton var ett enda långt gitarrsolo. De hade inte ens brytt sig om att ställa upp mikrofoner för det var ju ändå varken sång eller mellansnack. Det var väldigt mycket gitarronanerande. Fast jag gillade deras tolkning av Uti vår hage.

En underlig sak hände förresten under kvällen. När jag satt i baren innan spelningen kom en tjej fram och skålade med mig och bjöd in mig till bordet där hon och hennes vänner satt. Det verkade ju trevligt och bordet stod alldeles framme vid scenen så det var ju helt OK. När jag satt mig försvann hon iväg och och jag försökte starta en konversation med hennes kompisar men de var ganska kyliga så det gick inget vidare. Hon kom aldrig tillbaks till bordet men jag såg att hon verkade ha något på gång med en kille borta vid entrén. Mot slutat av kvällen kom hon fram till mig när jag stod i toalettkön och smusslade till mig en papperslapp med hennes telefonnummer på innan hon försvann iväg igen. Vad säger etiketten i sådana här fall? Jag är inte intresserad av henne och förutom lappen visade hon inget intresse för mig. Förväntas jag ringe henne eller nått? Och varför?

Stureplansbrats får vad de förtjänar

Det verkar vara en tuff tid för stureplansbratsen. Inte nog med att Stureplanspedofilerna dömdes till fyra års fängelse av Svea hovrätt.(DN, SvD, Expressen) Ebba von Sydow har dessutom blivit portad från flera krogar.(DN, Resumé, SvD, Expressen)

15 oktober 2007

Dumskan stoppas (kanske)

Skolminister Jan Björklund (fp) säger att religiösa inslag i skolundervisning ska totalförbjudas. Vidare vill man att man ska kunna kontrollera vem eller vilka som ger ekonomiskt stöd åt skolan.(DN, SvD) Nu kan man ju fråga sig varför de ska vara tillåtet att ha religiösa (eller för den delen politiska) skolor. Skolan uppgift ska ju ändå vara att förmedla kunskap, inte att indoktrinera eleverna i en viss religion eller politisk åsikt.

Men frågan är ju hur pass bra det kommer att lyckas. När man i Filipstad införde nya regler (baserad på läroplanen!) som innebar att man inte fick ta med barnen i förskolan på gudstjänster mordhotades rektorn.(SvD, AB) En upprörd förskolelärare yrar om att "Vi pådyvlar inte barnen kristendom. Det handlar ju om att vi måste visa våra barn generationers traditioner." (Aha, och om det är tradition att pådyvla de stackars barnen kristendomen så är det OK då?) och "Ska vi lära barnen varför vi firar jul eller ska de tro att det bara är jultomten och julklapparna det handlar om." (Ja, det är ju det julen handlar om (typ). Möjligen tänker förskoleläran på kristusmässan.)(Dagen) Julen firades redan runt 400 år innan vår tideräknings början så idén att den har någonting med Jesus att göra är ju bara något som de mer okunniga fått för sig. De kristna var förresten ganska sena med att haka på julfirandet. Det var först på 500-talet som de kristna började fira jul, eller som sagt kristusmässa som blev deras benämning på sin variant av julen.

Med avseende på dödhoten mot rektorn får man väl citera Isaac Bonewits:
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.


Annars det här med religiösa friskolor får mig att tänka på ett avsnitt av Simpsons (nr 191, "The Joy of Sect")
- Vem uppfann morsekoden?
- Ledaren
- Vem uppfann åskledaren?
- Ledaren
o.s.v.

12 oktober 2007

Turkiet gillar inte att folkmord kallas folkmord

New York Times 15:e december 1915 Det är underligt att Turkiet fortfarande förnekar folkmordet på runt 1.5 miljoner armenier.(DN) Faktiskt fönekar dom det så ordentligt att man t.o.m. kan bli åtalad om man påpekar att folkmordet var ett folkmord. Här kan man göra en goodwin och jämföra med t.ex. Tyskland där förnekande av ett annat folkmord är straffbart. Uppenabrligen har de båda länderna hanterat sin respektiva historia väldigt annorlunda. Efter att USAs representanthus' utrikesutskott röstat igenom en resolution om att kalla folkmordet ett folkmord är Turkiet i uppror. I ett regeringsuttalande säger man att "Det går inte att acceptera en anklagelse om ett brott som aldrig begicks av den turkiska nationen."(SvD, DN) Snacka om förekelse! Turkiet har kallat hem sin ambassadör och hotar med diverse åtgärder.(DN) Bush gillar inte omröstningen och försöker stoppa den.(DN) Nu kan man ju ha åsikter om lämpligheten att rösta om historiska fakta men USAiska politiker har ju en förmåga att vilja lägga sig i vetenskapen, fast så är det ju i och för sig även i Sverige stundtals. Fast man kan ju tänka sig hur det skulle se ut om Sverige och svenska politiker skulle förneka mindre smickrande historiska händelser som t.ex. permittenttrafiken. "Det går inte att acceptera en anklagelse om att det gått tyska tåg genom Sverige." typ.

11 oktober 2007

Rattmuff på!

Nu täcker rimfrosten vårt vackra land (eller i alla fall vidrutan på bilen när jag skulle åka till jobbet i morse) och då är det dax att montera på rattmuffen.

Vintern är ju en lite knepig tid för bilåkande. Delst får man stå ute i kylan för att borsta snö och skrapa rutor och sitta i bilen och svära över immiga rutor och kall bil. Å andra sidan slipper man stå och frysa vid en enslig busshållplats och vänta på en buss som aldrig kommer.

10 oktober 2007

Kärnkraftstomten kommer med bränslestavar

I en debattartikel i DN skriver Sören Wibe och påstår att man med gammal och ny kärnkraft kan nå en nollnivå för koldioxidutsläppen. Han verkar tydligen tro att färdiga bränslestavar är något som man hittar på trappan till kärnkraftverken efter att tomten kommit dit med dom. I verkligheten är det en lång procedur från uranmalm till färdigt bränsle. Hela den proceduren och transporterna det inkluderar gör att det släpps ut en hel del koldioxid. Om man räknar per kWh släpper faktiskt ett kärnkraftverk ut lika mycket koldioxid som ett modernt gaskraftverk. Och då har man ändå inte räknat med energiåtgången för att bli av med avfallet. Vindkraftverk är väldigt koldioxidsnåla. Visserligen går det åt en del energi för att tillverka dom men själva elproduktionen är utan utsläpp (om man inte räknar ett visst vindbrus). Vattenkraftverk ligger också bra till. Fast de är större projekt, men å andra sidan är livslängden väldigt lång.

08 oktober 2007

Jag har facebookat mig

Ja, jag måste ju prova för att se vad allt ståhej var om. Jag klickade runt en del, hittade några som jag kännde och så men så jävla kul var det inte. Sedan är det väldigt amerikaniserat. Jag har aldrig gått på college så det kan jag inte fylla i. Sedan verkar fokus vara lite luddigt. Av designen (oerhört trist) och fälten att dömma är den till för affärskontakter och jobbrelaterade grejor men allt annat verkar vara rena lekstugan.

Apropå Facebook så läser jag att de raderat bilder på ammande barn och stängt av folk som laddat upp dom.(AoB) Så väldigt USAiskt.

07 oktober 2007

Boys On Wheels - New Wheels On The Block

Jag hittade den här underbara och måste bara visa den.

04 oktober 2007

Lidl är knepigt

Lidl sparar tydligen pengar genom att köra sina sopor samtidigt som de kör ut maten till butikerna. (AB) Snuskigt och hälsovådligt är bara förnamnet.

Det är ju inte det enda problemet med Lidl. Det är så svårt att hitta på Lidl. Det finns inga skyltar som berättar var saker finns och ordningen verkar vara i det närmaste slumpartad. Det tar alltid längre tid att handla på Lidl än någon annanstans. Fördelen är i och för sig att det är ologiskt på samma sätt i alla lidlbutiker. Ett mindre irritationsmoment är att priserna stor ovanför varan istället för nedanför som man är van. Sedan är ju att det inte är speciellt billigt på Lidl om man jämför med andra lågpriskedjor som t.ex. Willys eller ens med Coop om man handlar lite smart.

03 oktober 2007

Studiefusket i den kungliga familjen

På förfrågan från hovet får prinsessan Madeleine en egen kurs med fyra handplockade studiekamrater.(Aftonbladet) Om dom är så villiga att hjälpa till med att fixa fram specialkurser kan man ju undra hur villiga dom är att ge bra betyg också. Lösningen är naturligtvis att privatisera kungahuset.

01 oktober 2007

Flytten fortsätter

Nu börjar saker falla på plats. Större delen av lägenheten är målad och alla de tyngre sakerna (förutom arkadspelet och bildelarna i förrådet) är överflyttade till den nya lägenheten. Jag har nog ångrat mig angående köket. Tapeterna är nog rätt OK där ändå (en slags mjukt randig terakottafärg) och att de är lite tåligare är nog bra i ett kök. Det kommer skilja sig en del mot resten av lägenheten men det kanske man kan ta. Plastmattan i köket (en slags kakelimmitation i grönt) gör att det får lite lantkökskänsla vilket visserligen kan vara trevligt men som inte känns helt rätt. Jag tänkte nog köra på klassiskt svart-vitt-rutigt och skåpluckor i ljusgult.

De flesta speglarna är bortbända förutom i hallen. Jag får ta en omgång i hallen och plocka bort alla speglarna (hallen är i princip täckt av spegar) och sedan får man slita ner tapeterna för att få ett bra underlag för de nya tapeterna. Hallen kommer gå i en ljust gul färg. När jag får råd ska hallgolvet bytas ut. Nu är det en ganska hemsk platsmatta med marmorimmitation täckt av en inte fullt lika hemsk heltäckningsmatta. Jag hade tänkt mig ett rött gummigolv.

Bilder kommer snart.