06 april 2011

Kall fusion allt hetare

I Ny Teknik kan man läsa att fysikerna Sven Kullander (professor emeritus vid Uppsala universitet och ordförande i Kungliga Vetenskapsakademins energiutskott) och Hanno Essén (docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH samt ordförande i Föreningen Vetenskap och Folkbildning) tydligen tittat lite närmare på Andrea Rossis "energikatalysator". I sin rapport skriver man
”Varje kemisk process bör vara utesluten för produktion av 25 kWh ur vilket innehåll som helst i en behållare med volymen 50 kubikcentimeter. Den enda alternativa förklaringen är att någon form av kärnfysikalisk process ger upphov till den uppmätta energin”.
Processen kan alltså bygga på kall fusion, eller LENR, Low Energy Nuclear Reaction. Rossi räknar tydligen fortfarande på kommersiell drift oktober 2011. Kullander och Essén fick tydligen titta på hela apparaten så om det är någon bluff måste det vara en skicklig och högst medveten sådan. Man misstänker istället en kombination av atom-, molekyl-, kärn- och plasmafysik. Tester på det nickelpulver man sägs ha använt visar att det bildats koppar. Mycket intressant... Jag skulle nog inte vilja äga traditionella kraftverk just nu.

Inga kommentarer: