29 september 2007

Inte riktigt inflyttning

Egentligen skulle jag ha fått tillträde till lägenheten redan igår och jag hade tänkt sätta igång och spackla med en gång men eftersom det tog längre tid än beräknat för säljaren att flytta ut blev det inte så. Eftersom jag hade fått nycklar redan så gick jag in och skulle ställa in min nya TV, lite färgburkar och sånt. Det var då jag upptäckte att han inte hade hunnit flytta ut ännu. Sängramen stod kvar och under den låg något som visserligen kan ha varit en sughävert till akvariet eller nått men som mest av allt såg ut som en penispump. Medans jag och exet var nera vid bilen för att lyfta ut TVn kom säljaren och då undrar man om man ska köra hela "swedish penis pump"-scenen från Austin Powers eller bara säga att "Nä, det var mörkt i lägenheten så vi såg inte alls din penispump.". Till slut blev det bäst att låtsas som ingenting.

Idag hade han i alla fall flyttat ut så jag kunde börja fixa. Det var inte så mycket hål som behövde spacklas igen men däremot var hela lägenheten täckt av massa speglar som satt fast med dubbelhäftande tejp. Och jag menar att det var mycket speglar. Halva väggytan eller någg måste ha varit täckt av speglar. Ok att speglar kan få lägenheten att se större ut men det finns ju gränser.

26 september 2007

Felia och flytten

Telia har olika metoder för att man ska kunan flytta sitt telefonabonnemang till en ny adress. Ett av sätten är att gå in och begära en flyttning via deras hemsida eller sitta i en halvtimmes telefonkö. Av dom alternativen valde jag naturligtvis webben. Ja, först måste man begära en kod som (efter ett antal dagar) kommer via posten. Sedan ska man fylla i uppgifterna. Den första dagen jag försökte med det vägrade den att godkänna uppgifterna jag matade in (helt uten någon vettig förklaring). Jag försökte igen senare och då kom jag så långt att jag kunde fylla i alla uppgifter men däremot vägrade deras webbplats att processa uppgifterna utans pottade ständigt ut sig "Just nu har vi tyvärr tekniska problem med sidan eller tjänsten som du vill komma åt.". Samma sak hände dagen efter. Och idag när jag provar är det åter igen samma "Ett fel har uppstått" fast på ett nytt ställe denna gång. Att flytta abonemanget via telefon går ju men det kostar mer. Om man skulle vara benägen att konstruera konspirationsteorier skulle man misstänka att de inte vill att det ska fungera. De tjänar ju mer pengar på att det inte fungerar. Nu tror jag väl inte att de gör det medvetet men de har ju inget direkt ekonomiskt incitament att få det att fungera. Med tanke på att tjänsten varit nere i cirka en vecka nu verkar det inte direkt vara ett högprioriterat område. Jaja, jag får väl försöka igen imorgon. Det känns som om det är så krångligt och tar så mycket tid att jag funderar på att byta telefonbolag bara av den orsaken.

25 september 2007

Billigare och bättre

Globalization Institute har skickat en repport till EU där de rekomenderar att man sak se till att kunderna får möjlighet att fritt välja om och vilket operativsystem man ska få med sin dator när man köper den.(IDG) Som det är idag straffas datorleverantörer ekonomiskt genom höjda priser (eller att vägra sälja MS Windows till dom) om de skulle börja sälja datorer med något annat än MS Windows förinstallerat. Be, Inc ville skicka med sitt BeOS förinstallerat på datorer tillsammans med MS Windows. De erbjöd t.o.m. det gratis men Hitachi var den enda tillverkare som vågade sig på det, men efter påtryckningar från Microsoft ändade de i bootloadern så att BeOS var dolt för användaren så att det måste aktiveras för att visas.(Byte)

Om kunderna fritt kan välja vilket operativsystem de ska installera kommer den verkliga kostnaden för OSet att synas. Visserligen är en OEM-licens av MS Windows ganska billig men runt 800 kr gör en viss skillnad på en dator för runt 3000 kr. I förlängningen kommer det också innebära att Microsoft måste sänka priserna på MS Windows när de tvingas konkurrera med öppen källkod som Linux och BSD.(IDG)

21 september 2007

Miljöfarlig musik

Tydligen så är plasten i de vanliga jewel casen till CD-skivor en miljörisk (trots den fysiska transporten av skivor står fodralen för 65% av koldioxidutsläppen). Det är bättre (men dyrare) med fodral i papp. Fast det mest miljövänliga är nog att ladda ner musiken så slipper man både fodral, skiva och transport. Fast då gäller det att man inte bränner egna skivor.(Sydsvenskan)

19 september 2007

Mer konkurrens ger högre priser?

Ja, det är ia alla fall det intryck man får av en artikel i SvD. Det är jätten Ema Telstar (60–70% av publiken när utlänska artister spelar i Sverige) som nu får konkurrens genom att en annan jätte, AEG Live, nu ger sig in i Sverige.(SvD) Ema Telstar sägs hota de konsertarrangörer som kan tänkas boka genom ett annat bolag. Man åter till frågan, varför skulle det bli högre priser för att det är två bolag istället för ett? Kan någon förklara det? Är inte tanken att konkurrens ska ge lägre priser?

17 september 2007

Bwah-Ha-Ha-Ha!

EG-domstolen avslog Microsofts överklagan i målet från 2004 då det slogs fast att Microsft missbrukat sin dominerande ställning. Microsoft ska nu böta motsvarande 4.6 miljarder kronor.(IDG, DN, SvD) Frågan är väl om Microsft kommer att få betala bötesbeloppet genom att ge rabatt på sin egen mjukvara (lite som att trycka sina egna pengar). Domen öppnar upp Microsofts servermjukvara (dokumentering av protokollen) så att olika operativsystem kan samverka. Vidare gör det också möjligt för t.ex. datortillverkare att skicka med valfri/valfria mediaspelare.

SCO är på väg mot konkurs. Man har skickat in en begäran om omstrukturering, men det lär nog inte gå något vidare då de inte har några inkomster att vänta sig.(IDG)

Martin Kinnunen lämnar sin post i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och det visar sig att tejpen som användes vid det påstådda överfallet tidigare var hans egen.(City)

16 september 2007

Behöver lite inredningstips

Jag har fortfarande inte fått tillträde till min nya lägenhet men jag har snackat med banken om hur man bäst lägger upp lånet och jag har shoppat loss på diverse indedningsprylar fast jag tänkte vänta med de tyngre grejorna tills jag är redo att flytta in så man slipper släpa dom två gånger. Här vid sidan ser man planritningen på mitt egna krypin på 38 m2. Lägenheten är i fint skick men inredningsstilen är... hmm... inte riktigt i min smak. Golvet i rummet är OK (ljust laminat av något slag) men hallen och köket behöver ny. Jag hade tänkt mig svart-vitt rutingt i köket (en klassiker) och rött (välkomnande färg) gummigolv i hallen (slitstarkt och lätt att hålla rent). Resten av inredningen tänkte jag låta plocka upp dom färgerna så det blir röda väggar i sovalkoven (eller blir det för porrigt?), resten vita (kanske ljusgult i köket?). Sedan ska det ju till saker som soffa, TV, plats för dator, filmer och böcker. Ett par svartlaserade Ivar borde fixa det. Men sedan är frågan hur man ska kunna kombinera funktionerna hos en unkarlslya och en lägenhet som är lämplig för ett par väldigt energiska 2.5-åringar. Man måste nog kunna switcha mellan de båda funktionerna på något lätt sätt men det har jag inte lyckats lista ur hur man gör ännu.

Det digitala bokbålet

Regeringskansliet tänker tydligen intstallera ett filter mot "olämpiga" sidor.(DN, Dagen) Tydligen är internetporr ett stort problem även inom svenska kyrkan också för de tänker också filtrera. Fast där var det också sidor som anses politiskt olämpliga som ska stoppas.(Dagen, IDG)
I USA är det redan accepterat att se till att elever inte kan informera sig om religion eller politik och trenden i Sverige går mot det också.(CS) Amnesty går däremot till attack mot trenden mot ett mer censurerat internet.(IDG)

Ett av de största problemen med att installera internetfilter (bortsett från demokratiaspekten och att de inte fungerar som de ska) är att man helt och hållet låter någon annan bedöma vad som är lämpligt eller inte. Flera av de större producenterna av internetfilter ägs och drivs av personer inom den USAiska kristna högern och urvalet av vad som filtreras har sin grund i deras syn på religion. Som exempel kan nämnas att de har blockerat vatikanens hemsida, sidor om olika minoritetsreligioner, information om preventivmedel o.s.v. Om någon klagar så läggs deras hemsida in i filtret också. Är det verkligen sådana personer som vi vill ska bestämma över vad svenska riksdagsmän ska kunna kolla upp på internet?

Historiens ironi

Det här är lite av historiens ironi. Israeliska arkeologer hittar en tunnel som användes av judar under den romerska ockupationen. Andra israeler letar efter tunnlar som används av dagens palestinier under israelisk ockupation.(SvD)

14 september 2007

Allt dyrare med borgerlig regering

Var det inte någon som sa att det skulle bli mer pengar över? Nä, det var det väl ingen som trodde på va? Tur att man inte är inne i stan så ofta. Antingen får man betala trängselavgifter eller så får man betala hutlöst dyrt för att resa och dyrare ska det bli.(DN, SvD) Vad var det för fel på 20 kr per resa? Enkelt och effektivt. Nu vet man aldrig i förväg hur många klipp en resa kostar, det verkar variera från dag till dag och från gång till gång. Den senaste höjningen av SL-kortet ska tydligen delvis vara för att täcka in kostnaden för den utökade trafiken som inte längre får några pengar från trängselavgifterna. Inte kan man gå gratis på museer längre heller. Trafikförsäkringen ska bli dyrare (något som drabbar de som har bilintresse och har en eller flera entusiastbilar) och dessutom lobbar Bil Sweden för att gamla bilar ska drabbas av högre skatt. Vad har egentligen blivit billigare med den nya regeringen? Nu var väl knappast sossarna heller så bra på att se till att man har mer pengar kvar i plånboken men de hade i alla fall en viss ambition att göra bra saker billigare och dåliga saker dyrare. Som det är nu vet jag nog inte vilket parti jag kommer rösta på nästa val. Jag får nog starta ett eget parti om det ska bli något vettigt. Fast det har jag nog inte tid och ork med. Någon som har förslag på partier med vettiga åsikter?

Mitt liv som... mig själv

Gå upp-gå till jobbet-jobba-jobba-äta lunch... Eller nått. Nä, min dag börjar klockan sju på morgonen när veckarklockan ringer. Det tar mig kanske tio minuter att masa mig ur sängen. Sedan ska man fixa sig själv, koka té, blanda välling åt barnen och servera frukost. Då har klockan hunnit bli ca 7:30. Sedan ska man äta frukost och få i sig sitt té medans ungarna tjatar om mackor. Sedan ska blöjorna bytas och det är dax att borsta tänder och ge sig av. Klockan är då ca 8:00. Det tar en halvtimme att ta sig till jobbet (strax över timmen då jag åkte kommunalt). Sedan är det jobba-jobba-äta lunch. På lunchen läser jag lite tidningar och kanske bloggar något. Sedan är det jobba-jobba igen tills ca 18:00. Sedan åker man hem och äter lite. Sedan är det dax att stöda upp efter ungarna, byta blöjor, fixa välling och borsta tänder. Sedan faller man ihop som en säck potatis i soffan och kan koppla av en smula (avbrutet av då och då jaga ungarna i säng igen). Sedan är det bara att borta tänder och sova. Samma sak händer i morgon... Det är inget liv, det är slaveri.

13 september 2007

Ramadan - inte bara mat

Tydligen har Coop fattat galoppen och Svensk Handel rekomenerar andra handlare att lära sig hänga med och erbjuda speciella produkter vid ramadan.(DN) Jag håller knappast reda på när ramadan inträffar men man ser det lätt på butikerna där jag bor. Rear dom dadlar så är det ramadan på gång (traditionellt bryter man fastan med dadlar och mjölk). Men det är inte bara matbutiker som borde lära sig. Tänk på alla eid-klappar som man ger. Det bor inte så många muslimer i Sverige att det märks lika mycket som julhandeln men exet jobbade förut på en presentbutik och där märkte dom en klar försäljningökning i slutet av ramadan.

Denied och Heave på Hellbar

Denied och Heave spelade på Hellbar lördagen 8:e september och jag var där. Eftersom det stod att man skulle vara där i tid hängde jag i princip på låset och kom ganska precis efter att man öppnat vid 19:00. Då var jag den enda där förutom personalen. Så fortsatte det ett bra tag så jag gick ut en sväng och hämtade en Metro som jag satt och läste medans jag drack min öl. Sedan väntade jag en del till. Sedan fick jag några till tidningar att läsa av en av arrangörerna. Så jag lästa dom och väntade lite till. Frammemot 21:00 började det dyka upp folk. Sedan väntade jag lite till och böjade så småningom snacka en del med dom vid bordet brevid. Man kan säga att åldersfördelningen var lite annorlunda jämfört med de vanliga punkspelningarna jag brukar gå på. Här var jag nästan yngst och det verkar som om de flesta var 40+ där. Visserligen ligger Sumpan norr om Stockholm men det ligger ändå söder om Dalälven men vissa såg ut som om de hade parkerat EPAn utanför. Vad är grejen med skinnvästar, rutiga skjortor och keps egentligen? Sent, mycket sent, kom slutligen Denied upp på scenen vid ca 23.00. De hade väl bra riff men det var inte så jätteroligt. Dessutom hörde man ingenting av texten. fast det kanske inte spelar så stor roll inom hårdrock.
Efter dom kom huvudattraktionen, Heave, upp på scenen. Det var bra röj (gitarristen spelade av en sträng) och jäklar vilken röst sångerskan har. Det märks att man inte brukar headbanga så mycket för jag fick lite ont i nacken.

Själva stället var helt OK. Det märktes att det var mer en restaurang än rockscen för det var lite väl ont om utrymme framför scenen p.g.a. alla bord. Fast det ligger ju bra till och bokar de in bra band så kommer jag nog dyka upp där.

Only Amiga makes it possible


I sin lista över de 100 coolaste prylarna placerar IDG Amigan på plats 28. Inte så illa och snäppet över Atari ST (haha!). Sedan återstår att se vad de anser vara coolare än en Amiga. Mmmm... Jag tror jag måste ladda in några MODar och drömma mig tillbaks.

12 september 2007

Dagens dumska: Linux orsakar spräckt plast?

When you're programming open source, you're programming communism!En kund kom in med sin fem månader gamla bärbara dator till PC World (heter PC City i Sverige) för att fästet mellan skärmen och själva datorn hade börjat spricka (ett klart fysiskt fel således). Men dom vägrade reparera datorn eftersom han hade installerat Gentoo Linux på den.(Slashdot, IDG) På IDGs forum berättar en person att han råkade ut för en liknande sak. Där vägrade OnOff att fixa hans trasiga tangentbord och hävdade att han have förverkat sina rättigheter som konsument genom att installera Linux. Han blev dessutom utskälld av säljaren när han stod på sig. Han fick så småningom pengarna tillbaks men blev också portad på OnOff. Andra berättar om liknande erfarenheter av just OnOff.

Gamla bilar eller kanske inte?

I Dagens Nyheter får en representant från Bil Sweden ("branschorganisationen för företag som tillverkar och importerar personbilar, lastbilar och bussar") bre ut sig oemotsagd. Dels drar man upp den gamla klychan om att Sverige har äldsta bilpark i Europa. Det är ju inte helt lätt att bedömma hur sant det är. Anledningen är att i den uträkningen ingår t.ex. bilar som faktisk är skrotade men som av administrativa skäl fortfarande finns registrerade. Sedan ingår också alla reservdelsbilar som står här och var. Dessa körs inte så de släpper inte ut några avgaser (möjligen droppar de en del olja). Sedan har vi entusiastbilarna. Sverige har en stor bilhobby men även om de är gamla så körs de bilarna inte mycket per år så miljöpåverkan är inte så stor.

Bil Sweden påstår också att de äldsta bilarnas utsläpp motsvarar 100 nya bilars. Vad det är man pratar om framgår inte men det låter underligt eftersom t.o.m. en Trabant bara ut nio gånger så mycket kolväten och fem gånger så mycket kolmonoxid som en modern bil (och med en bensinförbrukning på 0.7 liter/mil ligger den klart under genomsnittet vad det gäller bränsleförbrukning). Katalysatorer sitter på all bilar från 1989 års modell och många tidigare. Att Svenska bilar släpper ut mer koldioxid (189 g) än EU-genomsnittet (163 g) beror knappast på åldern utan på att svenskar av någon anledning (geografi kanske) föredrar större, tyngre och kraftigare bilar (och där har knappast åldern på bilen så stor roll, de flesta äldre bilar är ju mindre, lättare och har lägre effekt).

Vad Bil Sweden förespråkar är att göra gamla bilar dyrare genom högre skatt för att på så sätt med en ekonomisk piska tvinga folk att köpa nya bilar hela tiden. Något som naturligvis de som säljer bilar blir glada av.

09 september 2007

Så är det i världen

Bara ett kort inlägg om vad som hänt i världen (jag återkommer ganska ofta till det temat tydligen). Några små glimtar som ger en bild av hur det är i världen idag.

ICA i Årsta sparkade en en av sina anställda eftersom de inte gillade hans "attityd" och att han var aktiv i facket. Eftersom han var provanställd var det tydligen helt i sin ordning att göra så.(SFT)

Mattias Gardell (professor i religionshistoria) berättar om att forskare och debattörer som inte ställde upp på att attackerna 11 september utfördes för att de hatar frihet och att det var ett angrepp på USAs "öppna demokratiska samhällsordning" snabbt fann sig utfrysta. Han skriver också om att Elliott Abrams (som bl.a. tystat ner massakrer i El Salvador och varit inblandad i kuppförsöket mot Hugo Chavez) fick stöd av Condoleezza Rice för sin plan att pumpa in 84,6 miljoner dollar för att beväpna och utbilda oppositionen till den folkvalda Palestinska regeringen.(SFT)

Ett härbärge för hemlösa i Stockholm blev vräkta för att ge plats åt ett lyxhotell. De blev utlovade nya lokaler men efter maktskiftet verkar det inte ha gått så bra. "Men så blev det inte" som socialborgarråd Ulf Kristersson (m) sa.(SFT)

En gladare nyhet är att byborna i Bil’in i Palestina fått rätt i Israels högsta domstol efter att 200 hektar odlingsmark stulits p.g.a. bygget av den israeliska muren. Muren måste nu flyttas.(SFT)

I Polen är det inte lätt för HBT-personer. Vid en jämlikhetsparad i Poznan i södra Polen möttes demonstranterna av personer från All-Polish Youth som ropade slagord som "bögjävlarna till gaskammaren" och "vi ska göra med er vad Hitler gjorde med judarna". Liknande har iofs hänt i Stockholm också men då är det från mer extrema grpper och de har inte fått stöd av dåvarande borgmästaren (numera Polens president) Lech Kaczyński. I Stockholms Fria Tidning berättar Joanna om att hon fått hotbrev om att hon ska bli misshandlad eller dödad. Och hon misstänker att breven kommer från henes syster och föräldrar! Tough shit.

08 september 2007

Barn ska inte äta godis

Enligt en artikel i The Lancet kan vissa tillsatser i godis och läsk ge barn koncentrationsproblem och nej, det är faktiskt inte sockret de pratar om utan om azofärgämnen.(DN, SvD) Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA ska nu se över situationen(DN) och Miljöpartiet vill ha ett förbud.(SvD) Det svenska livsmedelsverket förbjöd azofärgämnen på 1970-talet eftersom dom gav upphov till allergier men sedan kom EU 1999 och då var det ju kört. Valet mellan att ge barn allergier eller fri rörlighet för varor var inget problem för EU-byråkraterna. Nu är det ganska liten risk att få i sig azofärgämnen i Sverige eftersom det mesta av det inhemska godiset inte innehåller sådant. Däremot ute i Europa innehåller ungefär 80% av godis och läsk de farliga ämnena. Sedan kanske man bör fundera på om treåringar verkligen ska sätta i sig 200 gram godis per dag. Även om det inte innehåller azofärgämnen räcker sockret för att dom ska bli hyperaktiva och få koncentrationsproblem av den orsaken. Mina barn får ytterst lite godis (en ruta choklad ibland kanske) och än så länge (peppar, peppar) fungerar det men jag har ju sett vad en del föräldrar ger sina barn. Ostbågar och läsk är inte vad jag kallar ett hälsosamt mellanmål för en treåring. Ok, det är billigare än riktig mat men lite får man väl ändå anstränga sig.

05 september 2007

Förnuftet segrade (denna gång)

MS-OOXML blev tydligen ingen ISO-standard denna gång.

Sverige la tidigare ner sin röst (se här) och nu har alla rösterna räknats och det visar sig Microsofts format bara fick 53% av rösterna mot de 66% som krävdes. Således har MS-OOXML inte gått igenom som en ISO-standard.(DN, IDG)

Så nu får Microsoft gå tillbaks till ritbordet och (förhoppningsvis) fixa alla fel som påpekades och sedan försöka igen om cirka ett år. Varför man ska behöva en till standard är däremot inte helt klargjort. Det finns redan en standard, OpenDocument (ISO 26300:6000). Att ha två olika standarder krånglar bara till saker i onödan. Att sedan ODT redan stöds av många program redan medans det bara finns två program som delvis har stöd för MS-OOXML (några till har lässupport). För dom som av någon anledning vill köra MS Office kan man installera en plugin som t.ex. Sun ODF Plugin eller OpenXML/ODF Translator Add-ins for Office (den senare klarar dessutom av att köra en batchkonvertering av gamla MS Office-filer till ODF). Man kan ju fråga sig varför inte Microsoft ändrar MS Office så att ODF är standardformatet men det har väl att göra med prestige, ren lathet och naturligtvis att Microsoft riskerar att förlora sin lock-in om folk helt plötsligt kan skapa och läsa dokumenten i valfritt program.

04 september 2007

Varför mjukvarupatent är fel

Företaget Jesearch har tydligen lyckats få patent (så sent som 2003 även om patentet söktes 1997) på något så trivialt som en relationsdatabas som innehåller en lista med tillverkare och en lista med produkter och (det här är tydligen det som gör deras uppfinning så unik) man kan lista vilka produkter en tillverkare gör och dessutom kan man ha information om tillverkarens hemsida! Wow! Ett rejält genombrott och en epokgörande uppfinning verkligen. Nja, jag skulle inte tro det. Det hindrar dom dock inte från att kräva betalt från andra företag som har databaser med tillverkare och produkter.(IDG) I en kommentar säger Jesearch att main inte alls är ute efter att hindra utvecklingen utan bara vill ha betalt för att "alla knyckte vår idé.".(IDG) Eh... Det kanske kan bero på att det är en såpass uppenbar idé att den aldrig borde ha fått ett patent till att börja med.

Det här exemplet visar tydligt varför mjukvarupatent är så fel. Man kan ta patent på de mest triviala saker. Vill man läsa mer kan man läsa Vad är IT-patent? som på ett enkelt sätt beskriver vad det är frågan om.

"Jag är lagen"


Enmansutredaren Cecilia Renfors har blivit klar med sin utredning Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? som skulle se över och lämna förslag på åtgärder som stimulerar utvecklingen av lagliga musik- och filmtjänster på nätet. Ok, det låter väl bra. Men vad kom hon fram till? Jo, att internetleverantörer ska bli skyldiga att stänga av användare som upphovsrättsinnehavare och/eller dess företrädare anser bryta mot deras upphovsrätt. Om internetleverantören inte gör det hotar böter.(IDG, DN, SvD, SFT) Det kan ju få intressanta konsekvenser. Aftonbladet har t.ex. olovandes använt bilder snodda från Wikipedia.(DM) Då skulle alltså fotografen be Aftonbladets internetleverantör att stänga av deras internetanslutning (Ok, i det här fallet hade tydligen inte bilderna använts på webbplatsen utan enbart i den tryckta tidningen så det skulle inte gått ändå.).

(c) och (kd) som ju annars inte bangar för underliga förslag är mot förslaget, medans (m) är för.(DN, IDG)

Internetleverantörerna är såklart inte glada åt att de plötsligt riskerar att utses till polis, domare och bödel i samma person.(IDG) Som kommentar på leverantörernas protester säger utredaren "Jag hade inte väntat mig jubel" och på frågan om hon tycker det är förenligt med rättsäkerheten säger hon "Det handlar om att säga upp avtal med någon som inte sköter sig. Det finns inget principiellt konstigt i det."(IDG) Problemet är att en slumpartad person kan säga att någon inkräktar på upphovsrätten. ISPn måste då utreda det själva (vilket inte alltid är det lättaste) och sedan agera. Om de inte stänger av användaren riskerar de som sagt böter. Att de som påstår sig ha upphovsrätten inte alltid har den finns det flera fall som visar. Ta t.ex. SCO som påstods sig äga Unix men inte gjorde det. Det skulle nog inte varit lätt för en ISP att veta det när SCO själva inte visste det. Andra fall är kanske mer lättutredda som t.ex. att BSA skickade ett "Notice of Claimed Infringement" till universitetet i Münster för att de spred OpenOffice.org. Oops... Deras automatiska system hade misstagit det för MS Office.(The Register) IDSA (nuvarande Entertainment Software Association) skickade också ut ett automatiskt brev med det vänliga titeln "Demand for Immediate Take Down" till World of Spectrum där man anklagade dom för att erbjuda piratkopior. Oops igen... De var tydligen gamla spel (som man hade fått tillstånd att lägga upp) som råkade heta liknande saker som nya.(The Register) ESA har också anklagat IF Archive eftersom en av filerna de hade råkade heta doom3.zip (som dessutom var 114 kB stor så det borde varit ganska uppenbart att det var en false positive). MPAA skickade också ett brev och klagade på ett TCL-skript de trodde var en film.(Slashdot)

Upphovsrätt är knepigt och det är betydligt svårare att utreda än t.ex. spam där man tämligen lätt kan avgöra från vilken anslutning det kommer och om det är spam eller ett personligt brev.

02 september 2007

Ibland orkar man faktiskt inte

Jag hade faktiskt tänkt gå ut och ta mig ett par öl igår men så blev det inte. Det är inte underligt att småbarnsföräldrar som är singlar fortsätter vara det. Det verkade vara en bra idé att ta med barnen på bakluckeloppis så jag kunde köpa lite grejor jag behöver till den nya lägenheten men att hålla reda på två stycken 2.5-åringar på en stor yta med massor med saker de kan pilla på är ganska jobbigt. Så det blev inget ut och öla på något rockställe utan säcka sig i soffan och lägga sig tidigt. Loppisen var däremot ganska lyckad. Jag hittade en stekpanna, Stora boken om öl och lite andra småsaker. Idag blev det en till loppis. Denna gång bakluckeloppisen ute på Rosenhill. Den blev faktiskt ännu mer lyckad. Delvis eftersom vi kom dit så sent att det var sista chansen för säljarna att bli av med sina saker. Jag tror jag fortfarande saknar en del saker men det får jag skaffa senare. Det är bättre att ha för lite saker än för mycket när man ska flytta.