31 januari 2008

Den fortsatta attacken på demokratin

I Expressen skriver Marie Söderqvist att man borde avskaffa demokratin. Ja, hon använder inte exakt dom orden men innebörden är den. Hon tycker att "alla borde inte ha rösträtt" eftersom en undersökning vid valet 2006 var det många som var osäkra om sossarna satt ensamma i regeringen eller om Miljöpartiet också var med.

En lämplig fråga på ett eventuellt demokratitest kan vara "Vad är kapitalism?". De som säger att det har något att göra med en fri marknad blir omedelbart fråntagna sin rösträtt. Nä, så funkar det faktiskt inte i en demokrati.

Stael von Holstein är inne på att avskaffa demokratin när han anser att man bör låta affärskonsulter sköta det istället för demokratiskt valda representanter.(Metro)

Och i SvDs ledare kallar Maria Abrahamsson en blockad SAC utfört för att en medlem ska få ut sin lön för att "i värsta utpressarstil agera inkassoföretag och tvinga av krogägare pengar under hot". Ja, det är så synd om den stackars krogägaren som kanske blir tvungen att betala ut den lön som han vägrat betala.(Arbetaren, Yelah) Maria anser tydligen att det säkerligen skulle vara mycket bättre om arbetsgivare slipper sådant byråkratiskt nonsens och den anställde ska vara glad att han fått något betalt över huvud taget. En del högerbloggare vill tydligen köra skotten i Ådalen i repris och har naturligtvis kritiserat polisen eftersom de inte ingrep med batongerna (eller kanske pepparsprejen som de gjort tidigare(Sydsvenskan)) mot den fullt lagliga blockaden.

Jag har tidigare skrivit om att Maria Abrahamson som anser att "fel hårfärg" är giltig orsak att sparka någon. Man ska inte ens få julpynta hur man vill. Redan idag registreras all internettrafik, SMS, mobiltelefonsamtal och ens tor del av alla samtal via fast telefoni. Jag gillar inte riktigt vilket håll det leder. Det är något man sett förut.

Ali Esbati skriver "Allt blått blir brunt" med tanke på den blåbruna röran kanske man inte ska bli förvånad.

23 januari 2008

Att fixa upp en hallbyrå

Jag har tänk skriva lite om små (och kanske också stora) inredningsprojekt som jag gjort i min lägenhet. De illustrerar att man behöver inte spendera mycket pengar för att få det snyggt och även för miljön är det bättre att återanvända istället för att köpa nytt.

Det första projektet jag tänkte skriva om är denna byrå. Tyvärr har jag inga bilder på hur den såg ut innan men denna byrå såg inte så rolig ut när jag hittade den. Den var i sån där grönlaserat trä och hade slitna guldfärgade knoppar i plast. Väldigt 70-taligt och även om 70-talet må vara inne så var byrån fortfarande hemsk. Men lådorna gled fint och den var stabil så den fick följa med hem. Väl hemma tvättade jag av dem med målartvätt och ruggade upp ytan lite med sandpapper. Sedan målades den med röd lackfärg och fick nya knoppar jag hittade på Indiska. Sedan var den en riktig prydnad för hallen. Spegeln som hänger ovan (syns inte på bilden) var en klumpig sak i furu men den fick en omgång med samma färg så nu matchar dom fint. Ja har funderat att skruva på några svarta smidesbeslag på spegeln också men har ännu inte hittat några lämpliga.

21 januari 2008

Krograpport: Grottan

I min serie med rapporter från rockställen i Stockholm har turen kommit till Grottan. Grottan är ju ett klassiskt ställe men det var länge sedan jag var där av olika orsaker. En av orsakerna är osäkerheten om det är något där och vad i så fall. Det finns en hemsida på http://www.grottan.org/ men den verkar inte uppdaterats de senaste åren men nu fick jag i alla fall reda på att man skulle dra igång igen efter att Grottan varit stängd ett bra tag när ägaren (tydligen överraskande) åkt till Thailand i ett par månader. Det var med viss spänning jag gick fram till den anonyma plåtdörren som leder ner till Grottan men det var faktiskt öppet. Eftersom mitt medlemskort gått ut för länge sedan fick jag skaffa ett nytt för 60 kr. Garderoben var gratis och ölen kostade 35 kr både på fat (bara Pripps Blä) och flaska (Kilkenny, Guinness, Staropramen). Inredningen var helt oförändrad sedan jag var där sist och det var många år sedan. Bartendern/ägaren hade t.o.m. på sig samma väst med Nirvana-tryck som förut.

Uppenbarligen hade man inte lyckats nå ut med nyheten att drog igång igen för det var ganska tunt med folk. Jag hittade i alla fall ganska snabbt folk att snacka med och strax innan stängningsdags ramlade en kompis in med ett gäng polare efter att ha varit på ska-spelning. En stor fördel med Grottan är att de tjocka väggarna gör att man kan sitta och prata i normal samtalston även när musiken är igång. DJn verkade en aning rostig och det var lite strul med ena CD-spelaren men så småningom kom ett ganska bra röj igång på dansgolvet. Det var sagt att det skulle vara ren goth som gällde (lite smalare än när jag var där senast då det var en skön blandning av goth, punk, synth, reggea, ska och svartrock) men det verkade smyga sig in en del 80-talare som Sandra Cretus "In the Heat of the Night" (fast där kanske temat funkar).

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att med lite mer folk och gärna lite mer värme i lokalerna (mest märkbart i början av kvällen) kan det nog bli bra fart på det hela. Visst, det är ett sunkigt ställe men det är också en del av charmen.

Tidigare i serien:

17 januari 2008

Har Collin slagit i huvudet?

I en artikel utnämner han den kommande Saab 9-4X till "det bästa som Saab visat sen 9000-modellen". Vad är det för påfund? Robert Collin ska ju hata allt som kommer från SAAB. Det är ju hans grej liksom.

Formgivningen av 9-4X är tydligt inspirerad av Aero X. Som jag spekulerade i angående en eventuell produktionsversion av Aero X får man till intrycket av en vindruta som går runt hela vägen genom att använda sig av svartfärgade A-stolpar. Precis som det är gjort bak på 9-5 kombi. Sedan är ju fråga om det är så bra läge att lansera en SUV nu. 9-4X är ju visserligen inte så extrem och det verkar som om vissa vill ha dom. Varför vet jag egentligen inte eftersom det finns ingen logisk anledning till att ha en SUV. Kör man inne i stan behöver man knappast en klumpig bil med fyrhjulsdrift och om man ska köra i oländig terräng vill man nog ha en rejäl bil som tål tuffa tag och inte en SUV. Teknikens Värld testade folkaderivatet Porsche Cayenne Turbo mot Lada Niva men som dom mycket riktigt konstaterar "Nu är ju inte suv-köparna i gemen intresserade av varken dragkrokar eller diffspärrar. Viktigare är bilens prestigevärde och trendfaktor." och det är därför man ser Hummrar med lågprofildäck och bling-bling-fälgar. Sedan finns det ju folk som hittar på nonsens som att SUVar skulle vara säkrare när de i själva verket är osäkrare av flera orsaker som sämre väghållning p.g.a. grova däck, de välter lättar eftersom de är högre och har oftast sämre krockskydd eftersom de byggts som lätta lastbilar snarare än som personbilar.

Fy fan för spammare och korkad mjukvara

Tydligen har en spammare roat sig med att använda mitt somännan i en fejkad avsändare till en massa spam. Det innebär att jag får en massa mail "i retur" som inte nått mottagarna. Fast det som är värst är något som heter Barracuda Spam Firewall som tydligen anser att spam inte alls ska lagras undan i en speciell mapp eller tyst raderas utan att den ska minsann skickas till en oskyldig tredje part. I det här fallet bär det jag så min brevlåda fylls med hundratals brev från "Barracuda Spam Firewall" som säger att "mitt" brev har blockats. Hur jävla korkad för man vara? Antalet spammare som kör med riktig avsändare torde vara väldigt lågt.

Tunn, tunnare, tunnast

Jag skrev igår om världens näst tunnaste dator med anledning av Macbook Air. Då trodde jag faktiskt att den var den tunnaste datorn som gått i produktion (Intel Lorado var såvitt jag vet bara ett koncept) men det visar sig att det var antingen okunskap eller ren bluff som fick Apple att kalla den det. Mitsubishi Pedion från 1997 var tunnare med sina 18.4 mm mot Air:ens 19.4 mm. Sharp Actius MM10 Muramasa från 2003 var ännu tunnare med bara 13.7 mm.(CNet) Sony Vaio X505 från 2004 är också ganska tunn med 20 mm.(IDG, CNet) Frågan är om det är värt att bråka om 0.6 mm. Jag har sett att man nu kallar den "världens i dagsläget tunnaste bärbara dator"(IDG) eller sätter "världens tunnaste dator" inom citattecken.(IDG)

Vissa påpekar att Air:en bara är 4 mm på tunnaste stället men vaddå. Om jag klistar på ett rakblad på min tjocking på fem centimeter blir väl ingen gladare för det även om den är väldigt tunn på ett ställe.

Så ser Bill Gates på sanningen

I en artikel på IDG intervjuas Bill Gates av en andäktig Marc Ferranti. Bland annat så hävdar han att det var Microsoft som kom på persondatorn "När det gäller vad vi är stolta över så tror jag att det mest är persondatorn." fast han erkänner ödmjukt att det var andra som byggde ihop den, "Vi kunde leta upp partners som byggde hårdvaran.". I samband med OLPC säger Bill Gates också "Företag kan bidra både genom att ge pengar till breda områden men även genom att skräddarsy och donera sina produkter till folk som är fattiga. Så i fallet med Microsoft, så blev vi involverade i att få datorer till bibliotek.". Jaha, men frågan är om Microsoft gjorde det för att vara snälla (och de skattemässiga fördelarna) snarare än för att stoppa Linux och annan fri mjukvara. Som t.ex. när Microsoft så snällt skänkte MS Office till ett värde av $2000 styck till SchoolNet Namibia.(The Register) Ja, nackdelen var ju att de skulle tvingas köpa MS Windows till en kostnad av $9000 styck och dessutom ytterligare $22 000 för att de skulle behöva ersätta deras gamla servrar och nätverk. När en så donation ger större inkomster än om man inte hade gjort den har man all anledning att ifrågasätta motiven bakom.

I en annan IDG-artikel försvarar Microsoft MS OOXML med en massa fluff, men det intressanta är att man öppet erkänner att om standardformatet OpenDocument blir ett krav hos myndigheter kommer Microsoft att köra embrace and extend för att bryta standarden, "Men företaget behöver då införa den funktionalitet som saknas i form av tillägg som ligger utanför standarden.".

16 januari 2008

Världens näst tunnaste dator

Apple har lanserat sin nya laptop som de kallar Macbook Air och säger att den är världens tunnaste. Jo, den är onekligen tunn med bara 19.4 mm.(IDG, AB, DN, E24, HD, DI, SyD) Intels Lorado var visserligen tunnare med bara 17.8 mm men det vara bara ett koncept som tydligen ingen nappade på att producera(BusinessWeek) fast det är kanske det Apple gjort nu.

Så utvecklingen har gått framåt sedan Cambridge Z88 kom 1988. Den var ju hela 23 mm tjock. Fast vikten var lägre, bara 900 gram mot Macbook Airs hela 1360 gram. Och hur det med batteritiden på Macen? Fem timmars användning mot Z88:ans 20 timmar. Z88:an har dessutom fördelen att om batterierna tar slut och man är i en knipa kan man ganska enkelt köpa nya batterier eftersom den går på vanliga AA-batterier. Kostnadsmässigt ligger en ny Cambridge Z88 (jo, det finns t.ex. här, även med svenskt tangentbord) idag på £94 inklusive VAT (ungefär 1177 kr). Det blir lite mer om man köper hela starter packen. Det är lite billigare än de 16 495 kr Macen beräknas kosta.

OK, Macbook Air har ju vissa andra fördelar som fullstor färgskärm och är en hel del snabbare, men det har ju trots allt gått 20 år sedan Z88:an kom.

11 januari 2008

Det kanske blir ett buller

Augustibuller hotades av nedläggning eftersom man gick 400 000 back(Festivalinfo) men kommunan har lovat att låna ut 250 000 kronor(Festivalinfo) så det kanske blir ett Augustibuller 2008 också.

Eftersom Augustibuller är (såvitt jag vet) den enda större festivalen som kör lite rock som inte ligger inom mainstream är det viktigt att den finns kvar (såvida ingen orkar dra igång något nytt). Jo, jag vet att Sweden Rock finns men om man inte är så mycket för gubbrock är den egentligen inte ett alternativ.

Det finns många bra festivaler som försvunnit. Mera Hitlåtar ute i Handen var en trevlig festival. Bra band, lågt inträde och på pendlingsbart avstånd. Knivstapunken var jag aldrig på men den beskrev som "fyra crustare på en parkeringsplats" så det kanske inte gör så mycket. Fast Knivstapunken har ju blivit Uppsala punkfestival som kan vara av intresse.

We're only in it for the drugs

I sin blogg skriver Lisa Magnusson om "Dålig musik. Och bra." (även i AB) och klagar på hiphopen. Ok, man kan tycka att kläderna är fula, texterna usla och att musiken är dålig, det är ju en fråga om tycke och smak och sådant är svårt att argumentera om men hon har helt klar en poäng då hon kritiserar "det här gnället om ett hårt liv med vapen & knark & brudar". För det finns knappast någon annan musikstil där man kan komma undan med sådan sexism (ok, Mötley Crües "Girls, girls, girls" är kanske i samma klass men det är en låg, inte en hel musikstil) och sådant vålds- och drogförhärligande som finns inom hiphopen (vilket är ganska ironiskt med tanke på hiphopens rötter). Jo, jag vet att det finns hiphop som är så samhällskritisk att den inte ens får vara i närheten av ett skivbolagskontor men nu pratar vi om andel av all hiphop som säljs och då blir sämhällskritisk hiphop ungefär lika vanligt som judiska nazister. Ser man till den hiphop som säljs så är det bling-bling, "hoes", vapen och droger. Det drabbar ju också artisterna själva som måste leva upp till den här myten, t.ex. blev nyligen Calvin Broadus (Snoop Dogg) nyligen dömd för olaga vapeninnehav och narkotikabrott(SvD) och tidigare åkte någon (mins inte vem) dit för att ha försökt råna en spritbutik. Hur smart är det när man redan har ett par mille?

Fast det som talar mest för att hon har rätt är de kommentarer som "Tar du den i tvåan, din korkade jävla hora?" eller "Min teori är att hon har tappat bort sin dildo. En förvirrad och bitter kvinna som är arg på allt och alla av ren och skär sexuell frustration." som Emil Janestam skrev. Djupa argument från hiphopens försvarare.

I uppföljningen går hon igenom några av kommentarerna och det dök även upp i Aftonbladet.

Fast man ska akta sig för att göra hiphopfans upprörda. Man vet aldrig vad som kan hända.

03 januari 2008

Åke Green som statsminister

Det har tidigare diskuterats lite om knäppgöken Mike Huckabee som i Sverige blivit känd för uttalande om att han som president vill totalförbjuda aborter (som guvernör stoppade han utbetalning av medicinsk försäkring till en 15-åring som ville ha abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar), han tror inte på evolutionen och avskyr vetenskap.(AB, SyD) Han tror också att hans politiska framgång beror på gudomligt ingripande.(ABC) Det kan jämföras med att Åke Green skulle ha en vettig chans att bli statsminister efter att först suttit ett par år som landshövding.

I Sverige var det några bloggare som påstod att en sådan person kan aldrig komma att bli vald (inte på grund av sina extrema åsikter utan för att hans kampanjkassa var för liten) men bland republikanerna leder Mike Huckabee med 32-29%.(DN, SvD)

Problemet med att förstå varför USAnierna kan tänka sig att välja sådana personer som vilket annat civiliserat land bara skulle skratta åt ligger i att USA egentligen inte är ett homogent land. Det finns civilisation längs kusterna och i nordöst, resten är egentligen fortfarande på många sätt ett U-land, inte minst politiskt, och då kan karismatiska galningar lätt få massorna med sig.

02 januari 2008

Så var det 2008...

Ja, då var det nytt år igen. Något som kommit på tapeten (dock inte bokstavligt i mitt fall) har varit det utbredda missbruket av fyrverkeripjäser.(AB) Varje år skadas omkring 300 personer så allvarligt att de måste uppsöka sjukhus(DN), ibland allvarligt som 16-åringen som fick ansiktet bortslitet(AB) och missriktade raketer sätter eld på t.ex. hus(Sydsvenskan). Trots det finns det ett svagt stöd för förbud(DN) och Moderaterna är helt emot det.(SvD) Fast jag tror inte ett totalförbud är rätt metod. Möjligen skulle man då förbjuda lösa raketer som ofta skickas iväg utan styrsel och enbart sälja tårtorna som står stadigare och är svårare att missbruka. Förutom det är det stora problemet egentligen att en massa folk under 18 kommer över fyrverkerier. Antingen är det slarviga handlare, korkade föräldrar eller organiserad langning som ligger bakom det. Men det här är inget högprioriterat brott, som Kjellberg skiver står polisen passiv och bara tittar på. Om man ville skulle man kunna använda existerande lagar för at få ordning på de värsta avarterna. Beslagta småungarnas fyrverkerier på stället och fråga ut dom var dom köpt dom. Sätt sedan dit dom för langning (Jo, det är straffbart med upp till två års fängelse). För fyrverkerier då det finns "risk för skada på person" (i princip tättbebyggt område) krävs det polistillstånd.(AB) Något som det struntas i hejvilt. Det är bara att sätta dit dom för det. Fast problemet är dels bristande vilja och dels att polisen redan har fullt upp med fylla, slagsmål, bränder o.s.v. Någon form av självsanering tror jag däremot inte på.

Med tanke på att det skjuts inte bara ett kort tag runt nyår utan att det börjar någongång vid lucia och fortsätter en bra bit in på det nya året (och sedan kommer påsken) är det tur att man inte har hund längre. Det var ett ständigt dilemma vid nyår. Ska man åka bort för hunden skull eller ska man stanna hemma för att se till att en raket inte startar en brand på balkongen?