16 september 2007

Det digitala bokbålet

Regeringskansliet tänker tydligen intstallera ett filter mot "olämpiga" sidor.(DN, Dagen) Tydligen är internetporr ett stort problem även inom svenska kyrkan också för de tänker också filtrera. Fast där var det också sidor som anses politiskt olämpliga som ska stoppas.(Dagen, IDG)
I USA är det redan accepterat att se till att elever inte kan informera sig om religion eller politik och trenden i Sverige går mot det också.(CS) Amnesty går däremot till attack mot trenden mot ett mer censurerat internet.(IDG)

Ett av de största problemen med att installera internetfilter (bortsett från demokratiaspekten och att de inte fungerar som de ska) är att man helt och hållet låter någon annan bedöma vad som är lämpligt eller inte. Flera av de större producenterna av internetfilter ägs och drivs av personer inom den USAiska kristna högern och urvalet av vad som filtreras har sin grund i deras syn på religion. Som exempel kan nämnas att de har blockerat vatikanens hemsida, sidor om olika minoritetsreligioner, information om preventivmedel o.s.v. Om någon klagar så läggs deras hemsida in i filtret också. Är det verkligen sådana personer som vi vill ska bestämma över vad svenska riksdagsmän ska kunna kolla upp på internet?

3 kommentarer:

Lady Pestilence sa...

nu känner jag mig väldigt dubbel... å ena sidan tycker jag att vi har ett ansvar för att barnen inte ska utsättas för "olämpligheter" via internet... men vart ska man då dra gränsen och vem är "bäst" lämpad att säga vad som är en olämplighet... En högst aktuell fråga..

Staffan sa...

Det säkraste (men kanske jobbigaste) är att själv sitta med och kolla vad dom gör. Det behöver inte vara så aktivt utan kan räcka med att man är i samma rum.

Vill man ha ett mer automatiskt filter kan man slå på användandet av PICS-taggar (finns i de flesta browsers). Där är det webbmastern på sajten i fråga som själv angett vad den innehåller så man får inte samma censureffekt som om om någon religiöst extremist bestämmer att alla sidor om andra religioner än hans egen ska klassas som våldssex.

Lady Pestilence sa...

ja att sitta med är ju ett alternativ, men i skolorna blir det ju lite värre att hålla koll på vad barnen gör i datarummen.

läste ngnstans att man pratat om att ställa ut datorerna i korridorerna för att kunna ha mer koll.

med data så gäller det ju inte bara att skydda från snusk och annat utan e-mobbing har ju blivit lite av en trend som jag tror enda sättet att få stopp på är att hålla sträng koll på barnen, men det känns lite fel med för man vill ju inte agera polis och gå över gränsen... kvinivg situation